*

Market Talk

Beursblik: Nederlandse halfgeleidersector profiteert van 5G

dinsdag 8 januari 2019 14:55

ING noemt nieuwe technologie veelbelovend voor ASML, ASMI en BESI.

(ABM FN-Dow Jones) De toekomst voor de Nederlandse halfgeleiderindustrie ziet er rooskleuriger uit dan men door de recente cyclische tegenwind misschien zou denken. Dat schreef ING dinsdag na een bezoek aan de consumentenelektronicabeurs CES.

Kunstmatige intelligentie (AI) en de vijfde generatie van mobiele technologie (5G) zullen vraag creëren naar nieuwe microchipsets. De Nederlandse toeleveranciers voor de industrie ASML, ASMI en BESI gaan hier sterk van profiteren, voorspelt ING-analist Marc Hesselink.

Beide ontwikkelingen versterken elkaar: met 5G kan veel meer data worden verzameld en dat kan worden verwerkt met AI. Tot nu toe bleef de toepassing van AI veelal beperkt tot beeldherkenning en patroonherkenning, maar ING voorziet meer toepassingen bij in de medische en financiële wereld, auto's en industrie.

Vervangingsmarkt

De markt voor smartphones is een vervangingsmarkt geworden, die aan het vertragen is, getuige de omzetwaarschuwing die Apple onlangs afgaf. Om de vervangingscyclus weer op gang te brengen zijn nieuwe technologieën en toepassingen nodig, stelde Hesselink. Na een paar jaar zonder grote uitvindingen kan 5G mensen overtuigen dat ze weer een nieuwe dure smartphone nodig hebben, verwacht de analist. Consumenten denken nu nog misschien dat ze geen nieuwe vertienvoudiging van de bandbreedte nodig hebben, maar de industrie zal toepassingen bedenken die deze behoefte aanwakkeren, voorziet ING.

ING denkt dat Android-telefoons dit jaar al met 5G op de markt komen, waarvan Samsung, Huawei, Oppo en Xiaomi mogelijk al eind februari. Apple zal waarschijnlijk in 2020 een 5G-telefoon lanceren. De halfgeleiderindustrie zal vanaf de tweede helft van dit jaar de productiecapaciteit moeten opvoeren om in 2020 de nieuwe technologie massaal te kunnen leveren.

ASML, ASMI en BESI

De transitie naar AI en 5G zal zorgen voor meer investeringen in de meest geavanceerde chips, ten kosten van geheugenchips en oudere technologieën. Dat is gunstig is voor ASML en ASMI, die beschikken over geavanceerde technologieën waarmee chips nog kleiner kunnen worden.

BESI zal profiteren van de verschuiving naar "system-on-a-chip"-processoren, die nieuwe verpakkingseisen hebben. In een later stadium kunnen ook Augmented Reality en Virtual Reality goed uitpakken voor BESI, denkt ING, omdat dit waarschijnlijk een driedubbele camera vereist voor driedimensionale registratie.

ING heeft koopadviezen voor de drie genoemde halfgeleiderfondsen, met koersdoelen van 50 euro voor ASMI, 220 euro voor ASML en 28 euro voor BESI. Het aandeel ASML noteerde dinsdag 0,2 procent hoger op 137,40 euro, ASMI verloor 1,9 procent tot 35,99 euro en BE Semiconductor klom 0,6 procent tot 18,86.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

January 08, 2019 08:55 ET (13:55 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.