*

Market Talk

Beursblik: financiering overname Vivat niet eenvoudig voor Aegon

vrijdag 18 januari 2019 15:01

ING denkt aan combinatie met herverzekeraar.

(ABM FN-Dow Jones) Aegon duikt straks in de boeken van Vivat als dat te koop wordt gezet, maar hoe de Haagse verzekeraar een overname zou financieren is nog niet duidelijk.

Gezien de relatief lage koers lijkt volgens analist Albert Ploegh van ING een grote aandelenuitgifte niet erg aantrekkelijk. Geld lenen is ook niet erg logisch, nadat de schuldpositie de afgelopen jaren juist is teruggedrongen in het licht van de nieuwe financiële verslagregels IFRS 17. Misschien kan Aegon wel samen met een tweede partij, zoals een herverzekeraar, bieden op Vivat, suggereerde Ploegh.

De CFO van Aegon heeft laten doorschemeren dat hij Aegon graag geografisch diverser ziet worden met een groter aandeel niet-levensverzekeringen.

Bij de jaarcijfers op 14 februari zal Aegon nieuwe doelen tot en met 2021 bekendmaken. Ploegh denkt aan een doelstelling voor het rendement op het eigen vermogen. Voor analisten is vooral interessant hoeveel kapitaal Aegon verwacht te genereren en doorsluizen naar de holding, omdat dit bepalend is voor het dividend.

De aandelen van Amerikaanse levensverzekeraars stonden recent onder druk door zorgen over een recessie in de Verenigde Staten, wat kan leiden tot wanbetalingen op bedrijfsobligaties. De recent aangekondigde faillissementsaanvraag van PG&E, in verband met aansprakelijkheidsclaims voor bosbranden in Californië, heeft volgens Aegon niets te maken met de economische cyclus. Ploegh vermoedt wel dat Aegon is blootgesteld aan dit faillissement.

Stijgende risico-opslagen op vastrentende waarden bieden intussen kansen om de beleggingsportefeuille beter te laten renderen door hogere risico's te accepteren. De plannen van Aegon om te investeren in illiquide beleggingen in Nederland met een hogere premie liggen echter nog achter op schema, meldde Ploegh.

ING heeft een Houden advies op Aegon met een koersdoel van 5,50 euro. Het aandeel stond vrijdag 2,8 procent hoger op 4,54 euro.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

January 18, 2019 09:01 ET (14:01 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.