*

Market Talk

Beursblik: acties gele hesjes schaden omzet GrandVision

maandag 21 januari 2019 16:41

Analisten mikken op jaaromzet van 3,7 miljard euro.

(ABM FN-Dow Jones) De omzetontwikkeling van GrandVision heeft in het afgelopen kwartaal last gehad van de acties van de gele hesjes in Frankrijk. Dat verwachten analisten van ABN AMRO en KBC Securities.

Dinsdag voorbeurs publiceert GrandVision een trading update over het vierde kwartaal van 2018. "De optiekketen geeft dan alleen de groeipercentages van de omzet. Ze geven geen absolute omzetcijfers. Dat is vrij uitzonderlijk", zei analist Robert Jan Vos van ABN AMRO tegen ABM Financial News.

Analist Alan Vandenberghe van KBC Securities verwacht dat de acties van de gele hesjes een impact zullen hebben op de omzet in Frankrijk, omdat consumenten hun aankopen hierdoor hebben uitgesteld. Volgens Vandenberghe is Frankrijk goed voor 17 procent van de geconsolideerde omzet. Ook voor Amerika en Azië neemt Vandenberghe een iets voorzichtiger houding aan, na drie "zeer solide" kwartalen.

Vos denkt net als Vandenberghe dat de protestacties de omzet van GrandVision geschaad zullen hebben. "Frankrijk is een heel belangrijk land voor het bedrijf. Door alle tumult rond de acties van de gele hesjes zullen ze veel klanten zijn misgelopen", vreest Vos.

KBC Securities verlaagde de omzetprognose voor het volledige boekjaar 2018 en de EBITDA-ramingen met enkele tienden van een procent. De jaaromzet zou volgens KBC in 2018 zijn uitgekomen rond 3,7 miljard euro, een plus van 8,4 procent op jaarbasis. De aangepaste EBITDA wordt door KBC geraamd op 594 miljoen euro, een stijging van 7,5 procent.

ABN AMRO verwacht over het vierde kwartaal een omzetgroei van 3,4 procent en voor het hele jaar van 7,9 procent. Daarmee komt de omzet volgens analist Vos in het afgelopen kwartaal uit op 901 miljoen euro en voor het gehele jaar op iets meer dan 3,7 miljard euro.

KBC Securities heeft een Houden advies voor GrandVision, met een koersdoel van 20,00 euro. ABN AMRO hanteert een koopadvies met een koersdoel van 25,00 euro.

Het aandeel GrandVision noteerde maandag vrijwel onveranderd op 18,98 euro.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

January 21, 2019 10:41 ET (15:41 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.