*

Market Talk

Beursblik: bouwsector profiteert niet van hoogconjunctuur

dinsdag 22 januari 2019 10:21

ABN AMRO ziet beren op de weg.

(ABM FN-Dow Jones) Ondanks de stevige vraag, staat het rendement van veel bouwbedrijven onder druk en wordt er niet voldoende gebouwd. Dit schreef ABN AMRO dinsdag in een sectorrapport.

De bouwsector wordt volgens sectoreconoom Madeline Buijs geconfronteerd met sterk stijgende bouwkosten. Door de krapte op de arbeidsmarkt stijgen de personeelskosten, terwijl ook de kosten van bouwmaterialen duidelijk in de lift zitten. Doordat bouwbedrijven arbeidscapaciteit tekort komen worden ze bovendien vaak gedwongen om zzp'ers in te huren, waardoor ze per saldo nog duurder uit zijn.

Voor het eerst sinds de zomer van 2018 neemt het aantal faillissementen in de sector dan ook weer toe.

Door deze ontwikkelingen kiezen bouwbedrijven voor zekerheid en wordt de groei in de sector afgeremd, aldus Buijs, die wijst op een mismatch tussen vraag en aanbod. Kleinere appartementen in de binnensteden, waar zeer veel vraag naar is, worden vanwege de lage margevooruitzichten te weinig gebouwd.

Bouwers richten zich daarentegen wel op nieuwbouwwoningen. De gemiddelde verkoopprijs van nieuwbouwwoningen ligt inmiddels ruim 105.000 euro boven die van bestaande koopwoningen.

Innovatie is volgens ABN AMRO cruciaal voor de bouwsector, maar dit zal op de korte termijn moeilijk te realiseren zijn. Voor innovatie is namelijk kapitaal nodig en juist een sector die toch al kampt met traditioneel lage marges, kan deze extra risico's moeilijk dragen.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

January 22, 2019 04:21 ET (09:21 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.