*

Market Talk

Beursblik: ASML voldeed vermoedelijk aan eigen verwachtingen

dinsdag 22 januari 2019 14:31

Toeleverancier gaf al inzicht in ontwikkelingen op lange termijn.

(ABM FN-Dow Jones) ASML heeft in de laatste drie maanden van 2018 vermoedelijk aan de eigen verwachtingen voldaan. Dit voorzien analisten geraadpleegd door ABM Financial news.

Voor het vierde kwartaal van 2018 mikt ASML op een omzet van ongeveer 3,0 miljard euro met een brutomarge van circa 48 procent. De R&D kosten schat ASML in op 420 miljoen euro.

In het derde kwartaal behaalde ASML een omzet van 2.776 miljoen euro, hetgeen toen keurig in lijn was met de afgegeven outlook.

Aangezien er in de kwartaalcijfers weinig verrassingen worden verwacht, zal de markt volgens analist Marc Hesselink van ING vooral kijken naar de outlook voor het lopende eerste kwartaal en uitspraken van de onderneming over heel 2019. Recent waren er de nodige negatieve berichten, vooral over een zwakke vraag naar mobiele telefoons in China, en de markt wil weten hoe ASML dit ziet.

"Gezien de koersreactie van ASML, een daling van 27 procent sinds de piek medio juli 2018, verwacht de markt dat de zwakte ook is overgeslagen naar ASML", aldus Hesselink.

"Wij geloven niet dat ASML volledig geïsoleerd is van de sector", maar Hesselink rekent op goede investeringen in logic en foundry in 2019.

Ook bij Bank of America Merrill Lynch is er vertrouwen in de investeringen. Zij wezen daarvoor op de investeringsplannen van TSMC.

Komende jaren

In 2020 denkt ASML uit te komen op een omzet van ongeveer 13 miljard euro, zo meldde de toeleverancier van de halfgeleidersector begin november bij een beleggersdag.

Voorheen rekende ASML voor 2020 op een omzet van 11 miljard euro, inclusief de overname van HMI. De winst per aandeel werd door de Veldhovenaren toen ingeschat op meer dan 9,00 euro per aandeel.

De brutomarge, die in 2018 vermoedelijk uit is gekomen op ongeveer 47 procent, zal volgens ASML in 2020 boven de 50 procent liggen en in 2025 ruim boven de 50 procent. In de komende jaren zal de nieuwe technologie EUV eens steeds groter deel van de omzet voor zijn rekening nemen. Bij aanvang is de marge op deze nieuwe machines lager, omdat er aanloopkosten worden gemaakt, maar die zullen in de loop der tijd afnemen.

Verder meldde ASML in november er op te blijven rekenen "significante" bedragen terug te kunnen laten vloeien richting aandeelhouders met behulp van een stijgend dividend in combinatie met de terugkoop van eigen aandelen.

ASML opent woensdag voorbeurs de boeken. Dinsdagmiddag werd het aandeel 1,0 procent goedkoper op 142,04 euro.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

January 22, 2019 08:31 ET (13:31 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.