*

Market Talk

Update: Beursblik: ECB begint 2019 afwachtend

woensdag 23 januari 2019 19:08

Monetaire beleid vermoedelijk ongewijzigd.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese Centrale Bank zal het monetaire beleid donderdag vermoedelijk handhaven en zich 'dovish' opstellen richting de markt over toekomstige aanpassingen. Dit verwachten door ABM Financial News geraadpleegde economen.

Het belangrijkste rentetarief van de ECB blijft daarmee waarschijnlijk staan op 0,00 procent, terwijl de depositorente 0,40 procent negatief zal blijven en de strafrente 0,25 procent.

Econoom Carsten Brzeski van ING voorziet dat de ECB wat tijd zal willen winnen en tot zeker juni wacht om eventuele aanpassingen te doen in de forward guidance voor zijn rentebeleid.

"De situatie [voor de economie] is nog niet zo dreigend dat de ECB weer in crisis-mode schiet en ze hebben ook geen snelle oplossing in het vat", aldus Brzeski. In 2018 stopte de ECB definitief met zijn maandelijkse obligatie-opkopen. Marktvolgers sluiten niet uit dat de ECB op termijn wel weer een nieuwe lange termijn herfinancieringsoperatie, of TLTRO, aankondigt.

Donderdag zal de ECB zich mild opstellen, denkt Brzeski, waarbij voorzitter Mario Draghi vooral de neerwaartse risico's voor de economische groei zal benadrukken en zal wijzen op het belang van macro-economische data voor de ontwikkeling van het rentebeleid.

Ook Morgan Stanley verwacht geen wijzigingen en een redelijk terughoudende Draghi. De markt is later dit jaar echter beducht op een aangescherpt beleid en een 'hawkish' toon, want de verwachtingen voor een verhoging van de depositorente zijn verlaagd "tot ver in de toekomst", aldus econoom Daniele Antonucci van de Amerikaanse zakenbank.

Volgens UBS is het de vraag hoe bezorgd de ECB is over de verslechterde outlook voor economische groei in de eurozone. En situaties zoals Brexit zorgen ook voor onzekerheid, aldus econoom Reinhard Cluse. "Daarom zal de ECB mogelijk pas een duidelijker oordeel kunnen geven tijdens de vergadering in maart, wanneer er ook nieuwe economische ramingen verschijnen."

Analist Bart Hordijk van Monex Europe verwacht dat de euro donderdag onder druk zal komen te staan door een voorzichtige toon van Draghi.

Klik hier voor: Draghi zal voorzichtig opereren

Het rentebesluit van de ECB wordt donderdag om 13.45 uur bekendgemaakt, gevolgd door de persconferentie van voorzitter Draghi om 14.30 uur.

Update: om video toe te voegen.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

January 23, 2019 13:08 ET (18:08 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.