*

Market Talk

Beursblik: Apple richt aandacht op lucratieve diensten

maandag 28 januari 2019 14:15

Weinig spanning rond definitieve kwartaalcijfers.

(ABM FN-Dow Jones) De kwartaalcijfers van Apple op 29 januari worden misschien het eerste hoofdstuk van een steeds saaier verhaal.

De iPhone-fabrikant waarschuwde begin dit jaar al voor tegenvallende omzetcijfers, zodat het definitieve rapport vermoedelijk geen grote verrassingen meer zal bieden. Naast de waarschuwing verraste Apple ook met de medeling niet langer het aantal verkochte iPhones bekend te maken, wat voor beleggers een cruciaal cijfer was.

Er zal veel belangstelling zijn voor het commentaar op het lopende, tweede kwartaal van het boekjaar, maar Apple is vaak niet zo scheutig met informatie over actuele trends. Zo werd het risico van een vertraging in China bij de vorige conference call in afgewimpeld door het bestuur. Twee maanden later hield topman Tim Cook de zwakke i-Phone-verkopen in China verantwoordelijk voor de omzetwaarschuwing.

Apple probeert de aandacht te verschuiven van hardware zoals de iPhone en iPad naar de omzet uit diensten, waar nog wel sterke groei zit. Min of meer ter compensatie van het verdwenen cijfer over het aantal verkochte iPhones gaat Apple de brutomarges op de omzet uit diensten rapporteren.

Cijfers zoals klantverloop en aantallen unieke gebruikers, die veel op dienstverlening gerichte bedrijven geven, hoeven niet te worden verwacht. De omzetgroei uit diensten wordt sowieso een beetje vertekend door een wijziging in de verslaglegging. Bij de omzetwaarschuwing leek dit een tegenvaller bij de diensten te verhullen.

Om beleggers weer enthousiast te maken, moet Apple volgens analisten met groot nieuws komen over een nieuw product of dienst dat de richting van het bedrijf kan veranderen. Zulke aankondigingen worden doorgaans niet gedaan bij de kwartaalresultaten, maar er kunnen wel wat hints worden gegeven.

Volgens FactSet rekenen analisten gemiddeld op een winst van 4,17 dollar per aandeel in het afgelopen kwartaal, tegen 3,89 dollar een jaar eerder. Voorafgaand aan de omzetwaarschuwing begin dit jaar lag de consensus nog op 4,66 dollar.

In zijn brief aan aandeelhouders van 2 januari schreef CEO Tim Cook dat Apple voor het afgelopen kwartaal een omzet van 84 miljard dollar verwacht, in plaats van de 89 miljard tot 93 miljard die Apple eerder had aangegeven.

Voor het lopende, tweede kwartaal, tot en met maart, rekenen analisten op 59,3 miljard dollar omzet.

In de afgelopen drie maanden werd het aandeel 29 procent minder waard, waarvan 10 procent direct na de omzetwaarschuwing. De Dow Jones-index bleef in die drie maanden per saldo op gelijk niveau.

Analisten zullen vooral vragen naar de verdere ontwikkeling in de opkomende markten. Cook noemde al spanningen in de Amerikaans-Chinese handelsrelatie en onzekerheid in de financiële markten als redenen voor de terughoudende Chinese consument. Ook vallen nationalistische sentimenten niet uit te sluiten, stelde analist Toni Sacconaghi van Bernstein.

Overigens is China goed voor slechts de helft van de tegenvallende iPhone-omzet. Apple kan meer vertellen over andere opkomende markten zoals India, Brazilië en Turkije en wellicht over hoe de verschillende iPhone-modellen het doen in de Amerikaanse thuismarkt.

Sommige beleggers denken dat de tegenvallende verkopen ook te maken hebben met de goedkopere batterijen die Apple tijdelijk was gaan aanbieden. De oude telefoons werden met een nieuwe batterij minder traag, waardoor sommige gebruikers misschien kozen om er nog een jaartje langer mee te doen. Volgens een analist van RBC doet Apple er verstandig aan om de kosten voor een nieuwe batterij weer richting 79 dollar te krikken als de nieuwe iPhone-generatie op de markt komt.

Het analistenrapport van UBS duikt in de marges die Apple behaalt op diensten. De analist merkt op dat dienstverleners zoals Netflix, Epic en Match Group klanten direct naar hun eigen platforms dirigeren, omdat Apple 15 tot 30 procent van de omzet claimt. Dit zou druk op de marges kunnen geven.

De omzet uit diensten in het eerste kwartaal was 10,8 miljard dollar, voorspelt UBS, op een totaal van krap 84 miljard dollar.

UBS verwacht een marge van 37 procent op de iPhone en van rond rond 61 tot 62 procent voor de diensten. De App Store zou goed zijn voor een hoge marge van maar liefst 70 procent. De bank handhaaft het koopadvies en koersdoel van 180,00 dollar.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

January 28, 2019 08:15 ET (13:15 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.