*

Market Talk

Beursblik: Fed heeft geduld met volgende renteverhoging

woensdag 30 januari 2019 11:53

Berichten stoppen met afbouwen balans lijken voorbarig.

(ABM FN-Dow Jones) De Federal Reserve zal het monetaire beleid woensdag vermoedelijk handhaven en benadrukken dat men geduld heeft met een volgende renteverhoging.

In december verhoogde de Amerikaanse centrale bank de federal funds rate conform verwachting met een kwart procentpunt naar een bandbreedte van 2,25 tot 2,50 procent. Het was de vierde keer dat de Fed de rente in 2018 verhoogde.

Op hetzelfde moment gaf de centrale bank ook de verwachting vrij voor het aantal renteverhogingen in 2019 en daarna. Uit die zogeheten dot plot bleek dat de beleidsmakers verwachten dat de rente dit jaar slechts twee keer wordt verhoogd. Bovendien ging de inschatting van een neutraal renteniveau van 3,0 naar 2,8 procent. Toch was de Fed niet geheel 'dovish', want men hield destijds vast aan de bewoordingen dat meer renteverhogingen verwacht worden, iets waarvan de markt in december hoopte dat dit geschrapt zou worden uit het rentebesluit.

De marktreactie was dan ook negatief en vervolgens deden Fed-functionarissen er alles aan om de onrust in de dammen. Daarbij viel vaak het woord 'geduldig' en de verwachting is dat dit woensdagavond opnieuw wordt benadrukt door voorzitter Jerome Powell.

"Als ik een woord als 'geduldig' moet interpreteren, dan lijkt een renteverhoging in maart onwaarschijnlijk", volgens econoom Andrew Hollenhorst van Citigroup.

Vince Reinhart van BNY Mellon is het met Hollenhorst eens. Volgens hem is het aan Powell om duidelijk te maken dat de Fed na een korte pauze de rente verder zal verhogen. De economische verwachtingen van de centrale bank en het optimisme over de outlook ondersteunen dit, volgens de strateeg. Tegelijkertijd wil Powell niet gezien worden als de voorzitter die een verkoopgolf uitlokt, aldus Reinhart.

De markt rekent ondertussen op één renteverhoging dit jaar. De kans op één verhoging tussen nu en december 2019 wordt ingeschat op slechts 15 procent. Maar, waarschuwt econoom Hollenhorst, "geduld betekent niet dat de Fed de rente nooit meer verhoogt."

Zowel Citigroup als BNY Mellon rekent op twee renteverhogingen dit jaar, terwijl economen van UBS hun verwachting juist hebben verlaagd van twee naar één. Citigroup gaat er wel van uit dat de kans op één verhoging groter is dan drie.

UBS verwacht op basis van de eigen inschattingen en de meer voorzichtige toon van de Fed dat de rente pas in september opnieuw wordt verhoogd.

Balans wel of niet verder afbouwen?

Naast eventuele hints over het aantal renteverhogingen in 2019, zal de markt ook benieuwd zijn naar de plannen van de Fed omtrent het verder afbouwen van zijn balans. The Wall Street Journal berichtte afgelopen week dat de centrale bank mogelijk een pauze in wil lassen. "Dat zou door de markt vermoedelijk worden geïnterpreteerd als een 'dovish' signaal", menen analisten van Monex Europe.

De Fed begon in 2017 met het afbouwen van zijn balans van 4 biljoen dollar aan staatsobligaties en door hypotheken gedekte waarde-effecten. Sindsdien slinkt de balans elke maand met 50 miljard dollar.

Uit enquêtes van de New York Fed blijkt dat de markt erop rekent dat de Fed zijn balans tot zeker medio volgend jaar zal blijven afbouwen. Die zou dan zijn geslonken tot 3,5 biljoen dollar.

Het idee dat de Fed hier eerder mee stopt of een pauze inlast, is dan ook voorbarig, volgens econoom Seth Carpenter van UBS. "Het artikel van The Wall Street Journal betekent niet wat sommigen denken dat het betekent, en we verwachten niet dat een aanpassing of verandering van het plan aanstaande is."

Ook economen van Bank of America verwachten niet dat de Fed woensdag de suggestie zal wekken dat men op korte termijn stopt met het afbouwen van de balans.

Het rentebesluit van de Federal Reserve wordt woensdagavond om 20:00 uur vrijgegeven. Voorzitter Jerome Powell begint een half uur later aan zijn toelichting.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

January 30, 2019 05:53 ET (10:53 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.