*

Market Talk

Beursblik: Bank of England zal rente handhaven

woensdag 6 februari 2019 14:07

Onzekerheid Brexit blijft bepalende factor.

(ABM FN-Dow Jones) De Bank of England zal zijn belangrijkste rentetarief donderdag vermoedelijk ongewijzigd laten temidden van de aanhoudende onzekerheid rond het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Dit is de verwachting van door ABM Financial News geraadpleegde economen.

Daarmee blijft de rente staan op 0,75 procent. In augustus vorig jaar werd de rente voor het laatst verhoogd en de kans dat dit in 2019 opnieuw gebeurt, schat de markt momenteel in op 52 procent, volgens Citigroup. De kans op een renteverhoging in 2020 is veel groter, aldus Citi Research.

Als er op 29 maart aanstaande geen akkoord ligt met de EU, dan dreigt chaos. In december waarschuwde het Monetary Policy Committee van de Britse centrale bank al voor de aanzienlijk toegenomen onzekerheid rond Brexit. Vorige maand wees het Lagerhuis de deal af die premier Theresa May met EU sloot en ook het Plan B waarmee zij kwam, werd weinig enthousiast ontvangen. Donderdag waagt May een nieuwe poging in Brussel om concessies af te dwingen die ervoor moeten zorgen dat het Britse parlement alsnog een deal goedkeurt.

Volgens Citi zou mogelijke uitstel van Brexit de Bank of England de mogelijkheid bieden om de rente dit jaar toch te verhogen en daarmee te voldoen aan het 'één verhoging per jaar'-scenario. Zelfs bij een zwakkere mondiale groei.

In december waarschuwde de centrale bank al wel dat de vooruitzichten voor de wereldeconomie op de korte termijn zijn verzwakt en dat de neerwaartse risico's voor de groei zijn toegenomen.

Dit betekent vermoedelijk dat de Bank of England zijn economische verwachtingen donderdag aanpast wanneer het met zijn kwartaalprognoses komt. "De gemiddelde groeiverwachting van 1,7 procent voor de komende drie jaar lijkt te hoog", volgens Nomura.

De Britse centrale bank zal donderdag ook nieuwe inflatieverwachtingen bekendmaken. In december zwakte de inflatie in het Verenigd Koninkrijk af tot 2,1 procent, van 2,3 procent een maand eerder. Dit is nipt boven de 2,0 procent die het MPC ambieert.

Economen van Bank of America Merrill Lynch letten donderdag juist op mogelijke opmerkingen over het opkoopprogramma van de Bank of England ter waarde van 435 miljard Britse pond en dan vooral de herinvesteringen van de centrale bank die eventuele moeilijke marktomstandigheden vanwege Brexit op moeten vangen.

UniCredit verwacht vooral een voorzichtige voorzitter Mark Carney. En niet alleen vanwege Brexit.

"Er zijn ook andere redenen voor het beleidscomité om dovish te zijn, zoals de zwakkere mondiale groei, volatiliteit op de financiële markten en een geduldige Federal Reserve. Dit kan op korte termijn druk zetten op het pond."

De Britse munt verhandelde woensdag iets hoger ten opzichte van de euro. Voor elke euro kregen beleggers 0,8794 pond.

Het rentebesluit van de Bank of England wordt donderdag, op 'Super Thursday' om één uur vrijgegeven met daarbij de nieuwe economische prognoses en de notulen van de vergadering. Verder geeft voorzitter Carney een toelichtende persconferentie waar hij mogelijk ingaat op een 'no deal'-Brexit scenario en hoe de Britse centrale bank daarmee om zal gaan.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

February 06, 2019 08:07 ET (13:07 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.