*

Market Talk

Beursblik: zorgen over ING waren misplaatst

donderdag 7 februari 2019 07:47

Berenberg ziet instapmoment na koersval in 2018.

(ABM FN-Dow Jones) ING heeft met zijn cijfers over het vierde kwartaal laten zien dat de zorgen bij beleggers over kosten, kapitaal en risicobeheersing bij de bank misplaatst waren, wat ruimte biedt voor het aandeel om dit jaar beter te presteren dan sectorgenoten. Dat stelde Berenberg donderdag in een rapport.

ING realiseerde zijn doelstelling van een kostenratio van minder dan 55 procent van de inkomsten in 2018, waar analisten verwachtten dat de bank dit niet zou halen. Dit geeft vertrouwen voor het doel van 50 tot 52 procent in 2020, waar analisten nu nog gemiddeld verwachten dat ING daarbij achterblijft, met 53,2 procent.

De kostenbesparingen die ING in België wil bereiken worden nu nog gemaskeerd doordat er mensen moeten worden ingehuurd om de overgang van klanten te assisteren, maar die kosten zouden dit jaar moeten wegvallen. Ook het afdanken van oude IT-systemen zou kosten moeten wegnemen, nu de fusie met Record Bank in België is afgerond, zoals dat eerder ook de kosten in Nederland met 10 procent liet dalen door de fusie met Postbank.

Berenberg is al langere tijd van mening dat ING zich onderscheidt onder Europese banken met zijn focus op risico en rendement. Anders dan sectorgenoten is ING niet bereid om zijn standaarden in zakelijke leningen te versoepelen, zodat de bank nu rekent op minder groei. Dit is duidelijk een positieve stap, vooral omdat veel sombere beleggers steeds meer risico's zien in zakelijke leningen.

Tenslotte is ING goed gepositioneerd om zijn kapitaaldoelen te halen, die Berenberg als prudent aanduidt. Het doel van 13,5 procent buffer onder Basel 4 regels in 2022 lijkt ruim op tijd te kunnen worden behaald, mogelijk zelfs drie jaar eerder.

Berenberg verhoogde tenslotte zijn ramingen voor de winst per aandeel met 2 tot 3 procent op basis van hogere inkomsten, inclusief een impact van 70 miljoen euro voor een bankentaks in Roemenië.

ING sloot woensdag fors hoger na de kwartaalcijfers. Het aandeel ING presteerde in 2018 zo'n 15 procent slechter dan de Europese bankensector. Het koersdoel van Berenberg van 15 euro biedt 35 procent opwaarts potentieel en de analisten hebben een koopadvies op het aandeel.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

February 07, 2019 01:47 ET (06:47 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.