*

Market Talk

Beursblik: minder winst voorzien voor ABN AMRO

dinsdag 12 februari 2019 15:34

Kosten blijven dalen volgens analisten.

(ABM FN-Dow Jones) ABN AMRO heeft in het vierde kwartaal van 2018 vermoedelijk minder winst geboekt dan een jaar eerder, door aanhoudende sterke concurrentie op de Nederlandse hypothekenmarkt in een volatiel kwartaal voor de financiële markten. Dat blijkt uit een consensusverwachting van analisten die werd samengesteld door de bank.

Sommige analisten denken dat ABN AMRO toch kan verrassen met een eenmalig dividend om beleggers tevreden te houden in een periode met beperkte groeivooruitzichten.

De 22 analisten die hun schattingen instuurden zien de nettowinst gemiddeld dalen van 542 miljoen naar 419 miljoen euro.

Zowel de rente-inkomsten als de fee-inkomsten staan onder druk. De netto rentebaten dalen naar verwachting tot 1,62 miljard euro, van 1,70 miljard euro een jaar eerder. In het derde kwartaal was deze post 1,62 miljard euro. De rentebaten staan onder andere onder druk omdat ABN AMRO minder marktaandeel pakt, nu er veel concurrentie is om langlopende hypotheken in het huidige lage renteklimaat.

De fee-inkomsten dalen naar verwachting op jaarbasis van 443 miljoen naar 413 miljoen euro, ongeveer gelijk aan het derde kwartaal. KBC Securities verwacht dat de private bank het wat beter deed dan in het derde kwartaal, terwijl het clearing-bedrijf moet hebben geprofiteerd van de volatiele markten.

De overige inkomsten die recent doorgaans ruim boven 200 miljoen euro lagen zakken waarschijnlijk tot 140 miljoen euro.

Kosten

Het lagere inkomen moet deels worden opgevangen door lagere operationele kosten, die naar verwachting zakken van 1,65 miljard een jaar eerder naar 1,44 miljard euro voor het afgelopen kwartaal. ABN AMRO streeft ernaar de kosten over een paar jaar tot onder 5 miljard euro per jaar te laten zakken.

Afgezien van de verwachte daling van de operationele winst van 810 miljoen naar 729 miljoen euro, stijgt de bijdrage aan de stroppenpot waarschijnlijk tot zo'n 135 miljoen euro, tegen 106 miljoen in het derde kwartaal. Een jaar eerder vielen er nog voorzieningen vrij. Een pluspunt is de verwachting dat de belastingen bijna de helft lager uitvallen met 154 miljoen euro.

Dividend

Analisten rekenen voor dit jaar nog gemiddeld op een uitkeringspercentage van iets meer dan 60 procent van de winst, waarmee het jaardividend zou uitkomen rond 1,55 euro. Een analist van KBC Securities ziet echter een kleine kans dat ABN AMRO kan verrassen met speciaal dividend van bijvoorbeeld 0,10 euro aandeel, bovenop de 1,55 euro.

De winst per aandeel blijft de komende jaren onder 2,50 euro, verwachten de analisten, maar door een stijgend uitkeringspercentage zal het dividend geleidelijk oplopen tot 2,00 euro in 2021.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

February 12, 2019 09:34 ET (14:34 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.