*

Market Talk

Beursblik: zwakke maar complexe resultaten ABN AMRO

woensdag 13 februari 2019 10:19

ING noemt verwachtingen voor dividend optimistisch.

(ABM FN-Dow Jones) De kwartaalcijfers van ABN AMRO vallen tegen, maar ze verdienen nadere beschouwing. Dat stelde ING woensdag in een rapport.

De winst van 316 miljoen euro was fors lager dan de 439 miljoen die analisten gemiddeld hadden voorspeld. Dit kwam vooral door 50 miljoen euro hoger dan verwachte voorzieningen voor oninbare leningen, en de 85 miljoen aan extra kosten om de anti-witwascontroles sneller te verbeteren.

Als deze eenmalige posten worden genegeerd, dan was het operationeel resultaat eigenlijk in lijn met de verwachtingen, en waren de rentebaten ongeveer 1 procent beter dan voorzien, merkte analist Albert Ploegh van ING op.

Ook de overige inkomsten waren 50 miljoen euro lager dan verwacht.

De hogere kredietvoorzieningen komen uit de diamantensector waaruit ABN AMRO zich terugtrekt en de Offshore olie- en gasindustrie, samen goed voor 95 miljoen euro extra verliezen, vooral op bestaande probleemgevallen.

De kostenbeheersing noemde ING onderliggend "gezond".

Voorzichtig met dividend

ABN AMRO blijft voorzichtig over het dividend in 2019, maar het verhaal is hier "ietwat complex", stelde Ploegh. De kapitaalbuffer van 18,4 procent was 20 basispunten lager dan de consensusverwachting, maar daarbij moet worden opgemerkt dat een Europese evaluatie van interne modellen (TRIM) de risicogewogen balans vergrootte wat de buffer met 90 basispunten liet dalen. Deze impact verdwijnt weer als er straks kapitaalvloeren worden ingevoerd (Basel 4), waar de TRIM-evaluatie in zekere zin op vooruitloopt. Rekening houdend met dit tijdelijke TRIM-effect valt de buffer nogal mee, concludeerde Ploegh.

De analist ziet ruimte voor de bank om meer winst uit te keren, maar denkt dat de gemiddelde analistenverwachting voor de jaren 2019 tot en met 2021 aan de optimistische kant is, met verwachte dividend payout ratio's van 74 tot 80 procent.

ING heeft een Houden advies en koersdoel van 26,50 euro voor het aandeel.

Het aandeel ABN AMRO stond woensdag 6,8 procent lager op 20,41 euro.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

February 13, 2019 04:19 ET (09:19 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.