*

Market Talk

Beursblik: vraagtekens bij kredietkwaliteit ABN AMRO

woensdag 13 februari 2019 11:03

UBS vindt aandeel duur vergeleken met ING.

(ABM FN-Dow Jones) UBS verwacht dat de hogere kredietvoorzieningen in het vierde kwartaal van ABN AMRO zullen leiden tot vragen over de kwaliteit van het zakelijke leningenboek, net zoals gebeurde bij de eerstekwartaalcijfers.

ABN AMRO boekte 208 miljoen euro aan kredietverliezen, of 30 basispunten van het leningenboek. Dat is aan de bovenkant van de 25 tot 30 basispunten die de bank als het gemiddelde voor de cyclus aangeeft.

Ongeveer een kwart komt voor rekening van diamanten, ongeveer 45 procent komt uit de offshore olie-industrie en 30 procent is voor mkb-leningen, waarvan de helft het gevolg is van een herbeoordeling van interne modellen. "Hoewel de meeste van deze gebieden welbekend zijn, geloven we dat de hogere risicokosten tot vragen zullen leiden", aldus UBS.

ABN AMRO verwacht zelf geen verslechtering van het kredietboek en het percentage probleemleningen was stabiel op 2,2 procent, merkte UBS op.

Volgens UBS was de kwartaalwinst voor belastingen 10 procent lager dan verwacht, afgezien van bijzondere kosten voor personeel en versnelde klantcontrole-compliance.

UBS noemde verder het aandeel ABN AMRO in absolute zin niet duur, maar wel gezien de premie van 25 procent ten opzichte van ING, terwijl de verwachte winstgevendheid van de twee banken gelijk is.

UBS heeft een neutraal advies en koersdoel van 23,50 euro op ABN AMRO.

Het aandeel noteerde woensdag 7,4 procent lager op 20,27 euro.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

February 13, 2019 05:03 ET (10:03 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.