*

Market Talk

Beursblik: analisten voorzien mager halfjaar bij Aegon

woensdag 13 februari 2019 12:01

Aandacht voor Vivat en indicaties voor toekomstig dividend.

(ABM FN-Dow Jones) Aegon zal donderdag een fors lagere winst onthullen over het tweede halfjaar van 2018, onder andere door volatiele marktwaarderingen, maar de aandacht ligt vermoedelijk bij de nieuwe rendementsdoelen en een mogelijke overname van Vivat. Dat blijkt uit een consensusverwachting en analistenrapporten over de verzekeraar.

De doorsnee verwachting van analisten voor de nettowinst is 339 miljoen euro, wat veel minder is dan de 1,45 miljard van de tweede helft van 2017.

Het verschil van meer dan een miljard euro komt voor een groot deel door de volatiele 'fair value items', de bezittingen van Aegon waarvan de waarde fluctueert. Een jaar eerder droegen deze nog ruim 200 miljoen euro bij aan het resultaat, maar nu gaat het waarschijnlijk om een negatieve bijdrage van zo'n 355 miljoen.

Ook valt een belastingbate van ruim 300 miljoen euro uit de tweede helft van 2017 weg, om plaats te maken voor een kostenpost die ING op 87 miljoen euro schat.

Wanneer zulke onregelmatige posten buiten beschouwing blijven, is de onderliggende winst voor belastingen vrijwel stabiel op 1,09 miljard euro, tegen 1,10 miljard een jaar eerder, volgens de doorsnee analist.

Buiten de impact van volatiele markten zou er zo'n 700 miljoen euro kapitaal moeten zijn gegenereerd in de tweede helft van 2018.

De solvabiliteit daalt ten opzichte van medio 2018 naar verwachting iets, tot 209 procent.

Analisten rekenen gemiddeld op een slotdividend van 0,14 euro, waarmee het jaardividend op 0,28 euro per aandeel zou uitkomen.

Nieuwe doelen

De nieuwe doelen zullen voldoende detail bevatten om er een dividendverwachting uit te destilleren, verwacht analist Albert Ploegh van ING. Belangrijk is de verwachte kapitaalaanwas, die bepaalt hoeveel contanten er kunnen worden uitgekeerd als dividend. Grote eenmalige uitkeringen hoeven niet te worden verwacht, omdat Aegon serieus wil kijken naar een overname van Vivat.

Topman Alex Wynaendts heeft tegen het Financieele Dagblad gezegd dat Aegon open staat voor het overnemen van bepaalde onderdelen van Vivat, samen met een partner. "We gaan naar alle mogelijkheden kijken", citeerde de krant de CEO. Wynaendts was voorzichtig over de mogelijkheid om portefeuilles met levensverzekeringen te verkopen aan private-equity-partijen, omdat de klant daardoor in een heel andere omgeving terechtkomt.

Analist Mark Cathcart van Jefferies voorziet dat Aegon zijn doelstelling voor de kapitaalaanwas met 20 procent opschroeft, vergeleken met het vorige driejarenplan. Gezien de matige staat van dienst hoeft de koers van het aandeel daardoor niet direct te stijgen, denkt de analist. Wel zegt Cathcart dat Aegon dichtbij het punt is waarop overtollig kapitaal kan worden uitgekeerd.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

February 13, 2019 06:01 ET (11:01 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.