*

Market Talk

Beursblik: zwakke detailhandelsverkopen wakkeren vrees over economie VS aan

donderdag 14 februari 2019 15:52

Cijfers niet in overeenstemming met andere indicatoren volgens econoom.

(ABM FN-Dow Jones) De daling van de omzet van van de Amerikaanse detailhandel in december doet de vrees aanwakkeren dat Amerikaanse economie in een wat zwakkere fase is beland. Dat stelde econoom James Smith van ING donderdag.

Uit de data van de Amerikaanse overheid bleek dat de Amerikaanse detailhandelsverkopen vorige maand op maandbasis met 1,2 procent zijn gedaald, na een stijging van 0,1 procent in november. Economen rekenden vooraf gemiddeld op een omzetgroei van 0,1 procent voor december.

Toch vindt Smith dat er reden is om de cijfers met wat voorzichtigheid te benaderen. "De cijfers zijn niet in overeenstemming met sommige andere retailindicatoren, die meer een geruststellend beeld van de kerstperiode lieten zien. De cijfers van Mastercard toonden bijvoorbeeld een stijging van de verkopen in november en december van 5,1 procent, in vergelijking met het jaar daarvoor", stelde de econoom.

"We moeten afwachten of deze cijfers een eenmalige gebeurtenis zijn. Maar de vooruitzichten voor de consumentenbestedingen lijken nog steeds goed te zijn. De arbeidsmarkt blijft er goed bijliggen en de groei van de salarissen houdt aan", aldus Smith.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

February 14, 2019 09:52 ET (14:52 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.