*

Market Talk

Beursblik: ING rekent op hogere rentebaten bij NIBC

dinsdag 26 februari 2019 17:21

Boetiekbank presteert zoals beloofd.

(ABM FN-Dow Jones) NIBC Holding zal naar verwachting een kwart meer winst boeken over de tweede helft van 2018, dankzij stijgende rentebaten en lagere kosten. Dat stelde ING eerder deze maand in een vooruitblik op de cijfers van de Haagse bank.

Analist Albert Ploegh voorziet een nettowinst van 122 miljoen euro, tegen 97 miljoen euro in de tweede helft van 2017.

ING voorziet op basis van dat winstcijfer een dividend van 0,33 euro voor het vierde kwartaal, wat het jaartotaal zou brengen op 0,83 euro, of 59 procent van de verwachte winst. Daarmee lijkt Ploegh iets hoger te zitten dan de consensusverwachting. In het derde kwartaal werd een speciaal dividend van 0,25 euro aangekondigd vanwege verkochte aandelenbelangen.

Volgens Ploegh heeft NIBC de beloften die bij de beursgang gedaan werden waargemaakt. Een geplande verschuivingen in de zakelijke leningen, nu de economische cyclus een neerwaartse lijn inzet, biedt volgens NIBC nog altijd ruimte voor bescheiden groei. De leningen aan offshore, energie en scheepstransport zullen de komende jaren worden afgebouwd. Groei kan onder andere komen van leasing en buy-to-let-hypotheken.

De netto rentebaten stegen naar verwachting van 185 miljoen tot 214 miljoen euro in de tweede jaarhelft. De fee-inkomsten zouden lager uitvallen, op 19 miljoen euro, tegen 34 miljoen euro een jaar eerder. De operationele kosten dalen naar verwachting van ING, van 123 miljoen naar 114 miljoen euro, door lagere overige kosten.

De voorzieningen voor oninbare leningen zouden iets hoger uitvallen op 29 miljoen euro, tegen 23 miljoen euro een jaar eerder. Over het hele jaar is deze post naar verwachting van ING gedaald tot 50 miljoen euro.

De kapitaalbuffer steeg naar 17,7 procent, verwacht ING, mede dankzij de verkochte aandelenbeleggingen, wat echter grotendeels teniet werd gedaan door hogere operationele risico's en een ongunstige bijstelling van de interne modellen voor het kredietrisico.

ING heeft een koopadvies en koersdoel van 10,00 euro. Het aandeel NIBC noteerde dinsdag 1,8 procent hoger op 9,00 euro.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

February 26, 2019 11:21 ET (16:21 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.