*

Market Talk

Beursblik: ECB hint vermoedelijk op nieuwe maatregelen

maandag 4 maart 2019 14:18

Economen rekenen op hints richting nieuwe financieringsoperaties.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese Centrale Bank (ECB) zal donderdag vermoedelijk hinten op een nieuwe ronde aan herfinancieringsoperaties in de hoop hiermee de economische groei in de eurozone aan te jagen. Dit is de verwachting van door ABM Financial News geraadpleegde economen in aanloop naar het rentebesluit van de ECB.

Wijzigingen in het monetaire beleid worden niet verwacht, waardoor de focus ligt op nieuwe economische ramingen en eventuele zinspelingen op ingrijpen door de ECB in de toekomst.

In 2011 startte de centrale bank zijn eerste ronde lange termijn herfinancieringsoperaties (LTRO's) om banken in de eurozone in staat te stellen staatsobligaties op te kopen. In 2014 volgden de doelgerichte lange termijn herfinancieringsoperaties, die banken goedkope financiering boden om zo leningen aan ondernemers en particulieren te verstrekken en de economie in de eurozone te stimuleren.

"Dit [derde] programma zal er op gericht zijn dat er voldoende liquiditeit in het financiële systeem blijft en de balans van de ECB niet onverhoopt kleiner wordt", volgens economen van Rabobank.

Deze derde ronde TLTRO's zou in juni van start kunnen gaan, volgens marktstrategen van Société Générale. Maar concrete informatie van de ECB wordt in dit stadium niet verwacht.

Economen van Morgan Stanley verwachten ook dat de ECB ingrijpt met een nieuwe stimuleringsoperatie. "De voornaamste reden is dat de nieuwe economische ramingen waarschijnlijk een veel zwakkere groei en inflatie laten zien. De ECB gaat er niet langer van uit dat de groeivertraging te maken heeft met tijdelijke factoren." De economen zijn er ook niet zeker van dat de ECB donderdag al met iets concreets komt. Dat gebeurt vermoedelijk pas bij de volgende vergadering in april. Het basisscenario van Morgan Stanley is dat de ECB twee jaar lang TLTRO's zal uitvoeren.

Economen van Allianz denken ook dat de ECB wacht tot april om een nieuwe ronde herfinancieringsoperaties aan te kondigen. Deze stimuleringsmaatregel zou de ECB de mogelijkheid bieden om het monetaire beleid verder te normaliseren zonder dat de kredietomstandigheden verkrappen.

Economische groei zwakker

De markt kijkt donderdag niet alleen naar hints over stimuleringsmaatregelen maar ook nieuwe economische ramingen en inflatieverwachtingen. "We gaan er van uit dat de vooruitzichten neerwaarts worden bijgesteld", aldus UBS. Analisten van Monex Europe rekenen op een milde ECB, zeker nu de kerninflatie in de eurozone zich vrij zwak ontwikkelt. Die kwam in februari uit op 1,0 procent, van 1,1 procent in januari.

Daarnaast staat de economie in de eurozone onder druk. In het vierde kwartaal bleef de groei op kwartaalbasis steken op 0,2 procent. En volgens econoom Chris Williamson van Markit zijn de vooruitzichten richting het voorjaar niet al te optimistisch. Zo was in februari sprake van de sterkste daling van de economische activiteit in de industrie in bijna zes jaar in de eurozone. De inkoopmanagersindex wees voor de gehele regio op krimp, nadat in januari nog sprake was van een bescheiden groei.

Voor de euro/dollar is het rentebesluit van de ECB deze week een belangrijk richtpunt, maar economen van UniCredit verwachten geen blijvende druk op het muntpaar. Een eventuele daling van de euro wordt eerder veroorzaakt door ontwikkelingen in de Verenigde Staten, zoals het banenrapport aanstaande vrijdag, die mogelijk kan dienen als aanjager voor de dollar. De euro/dollar noteerde maandagmiddag 0,3 procent lager op 1,1337.

De ECB maakt donderdag zijn rentebesluit bekend om 13:45 uur, gevolgd door een toelichting van voorzitter Mario Draghi om 14:30 uur. Het belangrijkste rentetarief blijft vermoedelijk staan op 0,00 procent, terwijl de depositorente 0,40 procent negatief blijft en de strafrente 0,25 procent.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

March 04, 2019 08:18 ET (13:18 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.