*

Market Talk

Beursblik: omzet Pharming valt iets tegen

donderdag 7 maart 2019 12:04

Stagnerende omzet niet meteen een ramp volgens IEX.

(ABM FN-Dow Jones) De nettowinst in het eerste winstgevende jaar van Pharming was hoger dan verwacht maar de omzet was wat lager dan een kwartaal eerder, door toenemende concurrentie van producten die wèl goedkeuring kregen als profylaxe behandeling van erfelijk angio-oedeem. Dat stelde analist Nico Inberg van IEX donderdag.

Pharmings middel Ruconest kreeg die goedkeuring in 2018 nog niet, waardoor het vooralsnog niet ingezet kan worden als behandeling die aanvallen moet voorkomen, en alleen mag worden gebruikt bij acute aanvallen van de aandoening.

Bij de omzetdaling tot 36,7 miljoen euro, na het zeer sterke cijfer van 38,8 miljoen euro in het derde kwartaal, tekende Inberg aan dat dit binnen de bandbreedte lag die Pharming vooraf had genoemd. De stagnerende omzet is geen ramp, maar valt beleggers mogelijk wat tegen.

De nettowinst van 25 miljoen euro was geflatteerd doordat er 24,1 miljoen euro aan compensabele verliezen moest worden geactiveerd omdat dit bedrag in de toekomst waarschijnlijk als belastingbate kan worden gebruikt. Daar stond tegenover dat er een reservering van 20 miljoen euro werd genomen voor een volgende betaling aan de rechtsopvolger van Valeant. Zonder deze twee posten zou de nettowinst rond 20 miljoen euro liggen.

Analisten rekenden vooraf gemiddeld op circa 19 miljoen euro winst, zei CEO Sijmen de Vries van Pharming donderdag tegen ABM Financial News, dus dit aangepaste winstcijfer was iets boven verwachting.

Pharming verwacht veel van Ruconest als zogenaamde doorbraakbehandeling. Het gebeurt vaak dat een gebruiker van een profylax middel dat gevaarlijke zwelling voorkomt, toch een zwelling doorbreekt. Bij zo'm acute aanval werkt Ruconest heel snel zodat patiënten vaak alsnog in zulke gevallen uitkomen bij dit product van Pharming.

Het aandeel Pharming noteerde donderdag 3,4 procent lager op 0,88 euro.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

March 07, 2019 06:04 ET (11:04 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.