*

Market Talk

Beursblik: markt rekent op voorzichtige Fed

dinsdag 19 maart 2019 09:16

Dot plot mogelijk naar één voorspelde renteverhoging in 2019.

(ABM FN-Dow Jones) De Federal Reserve zal woensdag vermoedelijk niet tornen aan zijn monetaire beleid, maar het aantal verwachte renteverhogingen gaat mogelijk wel omlaag. Dit is de verwachting van door ABM Financial News geraadpleegde economen.

In december 2018, toen de rente voor het laatst werd verhoogd, rekende de Amerikaanse centrale bank nog op gemiddeld twee renteverhogingen in 2019. Sindsdien is de inflatie afgezwakt, de activiteit in de maakindustrie afgenomen en stelde de industriële productie teleur, volgens marktanalist Jasper Lawler van London Capital Group.

"De lijst met economische indicatoren die ondermaats zijn, neemt gestaag toe en dit levert verder bewijs dat de Amerikaanse economie aan het begin van dit jaar flink is vertraagd. Dat heeft de verwachting gevoed dat de rentevoorspelling van Fed zal duiden op slechts een minimale of zelfs helemaal geen verkrapping in 2019", aldus de marktvorser.

Ook economen van ANZ Bank rekenen op een voorzichtige Fed. "Alleen een inflatie die aanhoudend boven de doelstelling van de Fed [van 2 procent] uitkomt, zal verdere renteverhogingen kunnen uitlokken", aldus de marktvorsers, die denken dat dit mogelijk nog wel een paar jaar kan duren.

In januari handhaafde de Fed zijn federal funds rate in een bandbreedte van 2,25 tot 2,50 procent. Belangrijker nog was dat de centrale bank toen niet langer hintte op meer renteverhogingen.

"Gezien de mondiale economische en financiële ontwikkelingen en gematigde inflatieverwachtingen, zal de Commissie geduldig zijn in het bepalen welke toekomstige aanpassingen aan de federal funds rate passend kunnen zijn", zei de Fed toen.

Om in de nieuwe dot plot die woensdag wordt vrijgegeven, dan toch te spreken van minimaal één renteverhoging, zou die boodschap weerleggen, volgens econoom Kevin Cummins van NatWest Markets. Daarom verwacht de marktvolger dat de Fed naar nul renteverhogingen in 2019 gaat. Ook economen van JPMorgan Chase rekenen hierop.

Kans op renteverlaging groter

Momenteel is de kans op een renteverlaging volgens de markt groter dan op een renteverhoging. Uit een berekening van CME Group blijkt dat de kans op een renteverhoging naar 2,50 tot 2,75 procent aan het eind van het jaar momenteel op nihil wordt ingeschat. De kans dat de rente wordt verlaagd naar een bandbreedte van 2,00 tot 2,25 procent, schat de markt in op ruim 23 procent.

Op eventuele hints van de Fed dat de rente inderdaad ook verlaagd kan worden, hoeft de markt echter niet te rekenen, volgens HSBC.

"Als ze zouden voorspellen dat lagere rentes noodzakelijk zijn, dan rijst hierdoor de vraag: waarom worden ze niet direct verlaagd?" aldus econoom Kevin Logan van HSBC. Volgens hem is de Fed eerder geneigd om de dot plot helemaal te laten varen.

"Daar valt wel wat voor te zeggen", aldus Logan. Volgens hem was de dot plot nuttig toen het rentepad eigenlijk alleen omhoog leidde. Het werkt echter minder goed als indicatie wanneer de richting onduidelijk wordt.

Voorzitter Jerome Powell van de Fed lijkt het daarmee deels eens. In een recente toespraak zei Powell dat een subcomité van de centrale bank momenteel kijkt naar hoe men effectiever kan communiceren over de rentevoorspellingen. Powell zou overigens geen heil zien in het compleet schrappen van de dot plot.

Fed juist te vroeg op de rem

Daar waar de markt rekent op een milde Fed, vraagt valuta-analist Bart Hordijk van Monex Europe zich juist af of de centrale bank niet te vroeg op de rem is gaan staan.

Recente macro-data duiden inderdaad op economische tegenwind, iets dat de Fed kan gebruiken om zijn 'dovish' toon te rechtvaardigen.

Daar staat echter een stevige loonontwikkeling tegenover, met een groei van 3,4 procent in februari. Volgens Hordijk is de kans groot dat de Amerikaanse lonen sterk blijven groeien. Om de inflatie onder controle te houden, wordt één renteverhoging in 2019 dan wellicht noodzakelijk.

Voor de komende beleidsvergadering verwacht Hordijk dat de Fed zal hinten op maximaal één verhoging in 2019.

Belangrijker is volgens de analist wat de centrale bank te melden heeft over het afbouwen van de balans. De markt rekent er, ook op basis van de meest recente Fed-notulen, op dat de centrale bank bekend zal maken dat men stopt met het verder afbouwen van de balans.

De Federal Reserve maakt zijn rentebesluit woensdagavond om 20:00 uur bekend. Dan volgen ook een actuele dot plot en nieuwe economische ramingen. Om 20:30 uur volgt een toelichting van voorzitter Powell.

De euro/dollar handelde dinsdag op 1,1353.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

March 19, 2019 04:16 ET (08:16 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.