*

Market Talk

Beursblik: ING kan profiteren van fusie Deutsche en Commerzbank

dinsdag 19 maart 2019 18:41

Analisten voorzien beperkte voordelen.

(ABM FN-Dow Jones) Een fusie van Deutsche Bank en Commerzbank, met alle interne onrust die daarbij komt kijken, kan positief uitpakken voor ING Bank in Duitsland, maar het voordeel zal vermoedelijk beperkt zijn. Dat stelden analisten dinsdag tegen ABM Financial News.

Analist Cor Kluis van ABN AMRO wees erop dat de Duitse markt zeer gefragmenteerd is, zodat wat onrust bij twee concurrenten waarschijnlijk slechts een beperkt voordeel zal opleveren voor ING.

Analist Jason Kalamboussis van KBC Securities merkte daarbij op dat het Duitse bankbedrijf van ING minder groot is dan het misschien lijkt. De bank boekt namelijk zijn (internationale) projectfinancieringen in Duitsland. Duitse bedrijfskredieten zijn dus niet de aanjagers voor de groei en het rendement die ING in Duitsland rapporteert.

Duitse economen hebben dinsdag kritisch gereageerd op de berichten dat de twee Duitse grootbanken in gesprek zijn over een fusie, na maandenlange berichten dat de Duitse overheid aanstuurt op de vorming van een nationale bankenkampioen. De resultaten van de enige twee grote zakenbanken in Duitsland staan al jaren onder druk en zijn op de beurs nog maar een derde waard van het vermogen dat in de boeken staat.

Hoogleraar economie Isabel Schnabel van de universiteit van Bonn noemde de fusie "in alle opzichten een slecht idee." De fusiebank zou te groot zijn om ooit failliet te kunnen gaan, zodat de Duitse belastingbetaler moet inspringen als het fout zou gaan.

Analist Kalamboussis van KBC bevestigt dat ING zou kunnen profiteren van de onrust, door uit te breiden met bankiers die de fusiebank zouden willen verlaten. De Nederlandse bank zou daarbij waarschijnlijk heel selectief te werk gaan, verwacht de analist. Kredieten aan Duitse bedrijven zijn namelijk alleen maar interessant voor zover ze inkomsten uit 'cross selling' van andere producten opleveren voor ING. "Maar er zou zeker een kans zijn voor 'cherry picking'".

Topman Ralph Hamers van ING zei bij de jaarcijfers het nut van de grote bankenfusies in Europa niet te zien, gezien de beperkte voordelen die dit zou opleveren, zo lang de Europese bankenunie niet voltooid is. Op de beleggersdag van volgende week zal ING naar verwachting meer duidelijkheid geven over de ontwikkelingen op de Duitse markt.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

March 19, 2019 13:41 ET (17:41 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.