*

Market Talk

Beursblik: Bank of England houdt kruit droog

woensdag 20 maart 2019 11:28

Onzekerheid Brexit nog altijd bepalende factor.

(ABM FN-Dow Jones) De Bank of England zal zijn belangrijkste rentetarief donderdag vermoedelijk ongewijzigd laten, nu het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie voor de deur staat en een no-deal Brexit scenario nog altijd een optie is.

"Er wordt geen vuurwerk verwacht", aldus marktanalist Naeem Aslam van CMC Markets.

Daarmee blijft de rente waarschijnlijk staan op 0,75 procent, net als de afgelopen maanden. In augustus 2018 werd de belangrijkste rente in het VK voor het laatst verhoogd. Of dat dit jaar opnieuw gebeurt, wordt steeds meer onzeker. Bij het vorige rentebesluit in februari, schatte de markt die kans nog in op ruim 50 procent. Uit de BoEWatch tool van CME Group blijkt dat een renteverhoging aan het eind van 2019 wordt ingeschat op ongeveer 32 procent.

Brexit onzekerheid bepaalt monetair beleid

De focus ligt donderdag niet zozeer op het rentebesluit maar vooral de opvattingen over de staat van de Britse economie gezien de aanhoudende Brexit chaos, aldus Aslam.

Bij het rentebesluit in februari verlaagde het Monetary Policy Committee de groeiverwachting voor dit jaar naar 1,2 procent. Ook de Britse overheid denkt dat de groei dit jaar afzwakt, om vanaf 2020 weer op te veren. De verwachte groeivertraging heeft vooral te maken met de onzekerheid rond het vertrek van het VK uit de EU, op 29 maart.

"De Bank of England is aan handen en voeten gebonden door Brexit", aldus marktanalist Jasper Lawler van London Capital Group.

Als er volgende week vrijdag geen akkoord ligt met de EU, dan dreigt chaos. Nog altijd heeft het Lagerhuis niet ingestemd met de uittredingsdeal van premier Theresa May. Het grootste struikelblok blijft de Ierse backstop, ondanks enkele concessies die May een paar weken geleden afdwong.

Vorige week werd de deal in een tweede 'meaningful vote' opnieuw afgewezen door een meerderheid van het Britse parlement. Ook een no-deal Brexit scenario werd verworpen, waardoor uiteindelijk de optie van een verlenging van Artikel 50 overbleef.

Hoe lang een eventueel uitstel is, hangt af van May en de EU. Wanneer de premier voor 29 maart alsnog genoeg parlementariërs achter zich krijgt, dan lijkt een technisch uitstel tot eind juni mogelijk. De vraag is echter of er voor die tijd nog een derde meaningful vote zal plaatsvinden. Eerder deze week stak parlementsvoorzitter John Bercow hier een stokje voor, omdat de deal die vorige week nog werd weggestemd niet wezenlijk is veranderd. Dat is volgens Bercow een voorwaarde om de deal opnieuw in stemming te brengen in het Lagerhuis.

Donderdag en vrijdag vindt in Brussel een EU-top plaats over Brexit. Hier zal May vermoedelijk inderdaad om uitstel vragen van drie maanden, met de optie dit te verlengen met twee jaar, melden Britse media. Diverse lidstaten hebben al laten weten dat uitstel niet vanzelfsprekend is. Een dergelijk besluit moet unaniem worden goedgekeurd. Brexit-onderhandelaar voor de EU Michel Barnier riep de Britse regering eerder deze week nog op om met een duidelijk plan te komen.

Bij no-deal grotere kans op renteverlaging

Mocht het VK de EU verlaten zonder Brexit-deal, dan heeft dit vermoedelijk invloed op het monetaire beleid van de Bank of England.

De kans dat de centrale bank de rente dan juist verlaagt in plaats van verhoogt, wordt dan groter, waarschuwde een van de beleidsfunctionarissen van het MPC een paar weken geleden.

"Bij een no-deal scenario denk ik dat het verruimen of een lange pauze in het [aanpassen van het] monetaire beleid een meer waarschijnlijke beleidsmaatregel is dan een verkrapping", aldus MPC-lid Gertjan Vlieghe.

Ondertussen bereidt de Bank of England zich voor op de mogelijke Brexit chaos door het activeren van een kredietlijn waarbij Britse banken geld in euro's kunnen lenen. De centrale bank verwacht een ernstige verstoring in de financiële markten wanneer er op 29 maart geen deal ligt.

Het Britse pond verhandelde woensdag iets hoger ten opzichte van de euro. Voor elke euro kregen beleggers 0,8584 pond.

Het rentebesluit van de Bank of England wordt donderdag om 13:00 uur vrijgegeven met daarbij de bijbehorende notulen van de vergadering.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

March 20, 2019 06:28 ET (10:28 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.