*

Market Talk

Beursblik: EU en VS hebben nog geen woord gesproken over handelsconflict

woensdag 3 april 2019 13:36

ABN AMRO verwacht flink negatieve invloed van Amerikaans import op Europese autosector.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese Unie en de Verenigde Staten hebben tot dusverre nog geen vooruitgang geboekt in hun lopende handelsconflict, aldus ABN AMRO woensdag in een rapport over de diverse handelsconflicten.

Het enig vermeldenswaardige is wat de bank betreft de op jaarbasis gestegen import van sojabonen door de EU uit de VS met 114 procent tussen 1 juli 218 en 27 januari 2019.

ABN AMRO wees er woensdag in zijn rapport wel op dat de Amerikaanse president Donald Trump heeft aangegeven dat hij het proces veel te langzaam vindt gaan. Tegelijkertijd heeft de president gezegd de heffing van importtarieven op de import van auto's en auto-onderdelen uit de EU te overwegen. Mochten die worden ingevoerd dan heeft een negatieve invloed op de productie en de export van auto's in de EU.

Volgens ABN AMRO kent de autosector een relatief hoge prijselasticiteit, waarmee de groei van de economie van de EU 0,2 tot 0,3 procent lager uitkomt. Met een prijselasticitiet van 2 tot 3 kan de vraag naar Europese auto's in het geval van invoerrechten met circa 25 procent afnemen.

ABN AMRO verwacht overigens ook een impact voor de Amerikaanse economie, zij het beperkter dan voor de eurozone.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

April 03, 2019 07:36 ET (11:36 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.