*

Market Talk

Beursblik: zwak kwartaal voor zakenbankieren in Europa

donderdag 4 april 2019 11:03

Refinitiv ziet verdiensten sector teruglopen.

(ABM FN-Dow Jones) Zakenbanken hebben in het eerste kwartaal van 2019 veel minder verdiend in Europa, omdat bedrijven weinig aandelen of obligaties uitgaven en ook nauwelijks overnames deden. Dat meldde Refinitiv donderdag in een rapport over de sector.

De fees voor investment banking in Europa daalden in het eerste kwartaal met een kwart, ten opzichte van een jaar eerder, tot 4,9 miljard dollar. De voorgaande twee jaren was dit nog ruim 6 miljard euro.

Voor afgeronde fusies en overnames werd 1,6 miljard dollar getoucheerd, wat 28 procent minder was dan een jaar eerder. De fee-inkomsten uit aandelenemissies daalden met 40 procent tot 564 miljoen dollar. Voor syndicaatleningen daalden de fees met ruim 30 procent tot 851 miljoen dollar.

De meeste fees gingen naar Citigroup, dat met 310 miljoen dollar een aandeel had van dik 6 procent in de totale hoeveelheid fees. Geen bank uit de Benelux kwam voor in de top tien.

Fusies en overnames

De waarde van Europese bedrijven die het doelwit waren van een overname kelderde tot 121,5 miljard dollar. Dit was 66 procent lager dan een jaar eerder. Ook de hoeveelheid buitenlandse overnames door Europese bedrijven halveerde, tot ongeveer 90 miljard dollar.

Nieuwe aandelen

Er werd slechts voor 25 miljard dollar aan aandelen uitgegeven in het kwartaal. Er waren elf beursgangen, het laagste aantal sinds het eerste kwartaal van 2008, met een gezamenlijke opbrengst die 98 procent lager was dan een jaar eerder. Beursgangen van nieuwe aandelen waren goed voor slechts 1 procent van de totale uitgifte van aandelen en schulden in Europa. Een jaar eerder was dit nog 32 procent in het eerste kwartaal.

Obligaties

Er werd 147 miljard dollar opgehaald met obligaties en schuldpapieren, met Duitsland als het land waar de meeste emissies werden gedaan. Overheden geven veruit de meeste leningen uit, goed voor een marktaandeel van 43 procent.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

April 04, 2019 05:03 ET (09:03 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.