*

Market Talk

Beursblik: ECB morrelt niet voor juni aan de negatieve rente

donderdag 4 april 2019 15:58

ING noemt redenen om terughoudend te zijn.

(ABM FN-Dow Jones) De notulen van de vorige monetaire beleidsvergadering laten zien dat de Europese Centrale Bank zich steeds meer zorgen maakt of economie en inflatie ooit de ECB doelstelling zullen bereiken, maar voorspellen nog geen nieuwe versoepelingen bij de aankomende vergadering. Dat stelde econoom Carsten Brzeski van ING donderdag in een commentaar.

De econoom verwacht op zijn vroegst in juni details over de derde ronde van goedkope leningen aan banken, de TLTRO's of over een bijstelling van de negatieve depositorente.

De kans op TLTRO-details in juni acht hij het grootst. Een aanpassing van de negatieve depositorente, door die ofwel te verhogen of door middel van 'tiering' verwacht Brzeski alleen als de economie van de eurozone in juni nog geen tekenen van herstel heeft laten zien.

Brzeski noemt diverse redenen waarom de ECB voorzichtig zou moeten zijn met de invoering van dit nieuwe idee van 'tiering' van de negatieve depositorente.

Zo is het maar de vraag of dit de kredietverlening door banken en de transmissie van monetair beleid naar de reële economie wel bevordert en niet afremt. Ook moet de ECB letten op de beeldvorming: het door beleggers zou kunnen worden opgevat als signaal dat de beleidsrente nog langer laag blijft, of, bij het publiek, als weer een douceurtje voor de bankensector.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

April 04, 2019 09:58 ET (13:58 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.