*

Market Talk

Beursblik: geen vuurwerk bij rentebesluit ECB

maandag 8 april 2019 14:35

Markt verwacht in principe geen nieuwe details TLTRO.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese Centrale Bank zal woensdag vermoedelijk met weinig spannends komen wanneer het zijn rentebesluit bekendmaakt. Dit is de verwachting van door ABM Financial News geraadpleegde economen.

"We verwachten dat de rentes en de forward guidance onveranderd blijven", schreven marktstrategen van Citigroup in een voorbeschouwing.

En dus belooft het "een klein beetje saaie meeting" te worden, aldus marktanalist Stefan Koopman van Rabobank. Volgens hem heeft de ECB zijn kruit voor dit jaar feitelijk al verschoten door bij het vorige rentebesluit bekend te maken dat het een nieuwe ronde doelgerichte lange termijn herfinancieringsoperaties (TLTRO) gaat uitvoeren. De details van die financieringsoperaties volgen vermoedelijk pas in juni, denkt Koopman.

Daar zijn rentestrategen van ING het mee eens. Zij rekenen er ook niet op dat de ECB met meer concrete informatie komt over een mogelijk stapsgewijs systeem voor de depositorente. "Wat dat betreft, zal de ECB mogelijk de verwachtingen temperen na de recente aandacht voor dit onderwerp."

Waar Koopman van Rabobank wel op let, is wat voorzitter Mario Draghi te zeggen heeft over de ontwikkeling van de economie in de eurozone, nu recente macrodata erg zwak blijken.

Valuta-analist Bart Hordijk van Monex Europe verwacht geen grote verschuivingen in de beleidsopvattingen, na de neerwaarts bijgestelde groei en inflatievoorspellingen bij de vorige vergadering.

Hordijk denkt overigens wel dat Draghi met meer details komt over de TLTRO's en dat de centraal bankier meer inzicht geeft in de opvattingen van de ECB over de impact van negatieve rentes. In het algemeen rekent de valuta-analist op een "terughoudende ECB", aangezien de negatieve risico's nog steeds overheersen. En dit kan volgens Hordijk zorgen voor enige eurozwakte rond de bijeenkomst.

De euro verhandelde maandagmiddag op 1,1247.

De ECB maakt zijn rentebesluit voor één keer niet op donderdag maar op woensdag bekend. Dat gebeurt in verband met Pasen volgende week. Woensdag om 13:45 uur wordt duidelijk of het belangrijkste rentetarief inderdaad blijft staan op 0,00 procent, de depositorente op 0,40 procent negatief en de strafrente op 0,25 procent.

Woensdag om 14:30 uur geeft voorzitter Mario Draghi een toelichting.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

April 08, 2019 08:35 ET (12:35 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.