*

Market Talk

Beursblik: groeivertraging Italie onderstreept risico's voor eurozone

dinsdag 9 april 2019 16:29

Rome verwacht nauwelijks groei dit jaar.

(ABM FN-Dow Jones) De flink neerwaarts bijgestelde groeiraming voor de Italiaanse economie "illustreert eens te meer dat risico's voor de euro(zone) uit vele hoeken kunnen komen". Dit zei valuta-analist Bart Hordijk van Monex Europe dinsdag.

Bloomberg berichtte dinsdag dat Rome zijn groeiverwachting voor 2019 flink heeft verlaagd. Ging Italië in het najaar van 2018 er nog van uit dat de economie dit jaar met 1,0 procent zou groeien, nu is dat nog maar 0,1 procent. Daarmee komt het geplande begrotingstekort niet uit op 2,04 procent, zoals afgesproken met Brussel, maar eerder rond de 2,5 procent.

"Dit kan, zeker als de Italianen in het najaar hun budget voor 2020 door de Europese Commissie goedgekeurd moeten krijgen, gaan leiden tot nieuwe spanningen op de markten voor Italiaanse staatsschulden, die op hun beurt snel kunnen overslaan op de euro", waarschuwt Hordijk.

De analist wees in zijn analyse opnieuw op de opeenstapeling van macro-economische risico's voor de eurozone. Dat was volgens Hordijk "bijvoorbeeld goed te zien in de Duitse fabrieksorders die hun laagste punt bereikten sinds de Financiële Crisis. Daar komen de Italiaanse risico's nog bovenop."

Volgens marktstrategen van ING zijn de berichten uit Italië zeker geen reden tot meer risicobereidheid op de financiële markten. Zij wijzen onder meer op een mogelijke aanpassing van de Italiaanse kredietwaardigheid door Standard & Poor's aan het eind van de maand, nadat S&P de outlook voor de BBB rating verlaagde naar negatief.

Later deze week moet Italië zijn begrotingsprognoses inleveren bij de Europese Commissie. De tienjaarsrente op Italiaanse staatsobligaties noteerde dinsdag 2 basispunten lager op 2,47 procent.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

April 09, 2019 10:29 ET (14:29 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.