*

Market Talk

Beursblik: zwakke jaarstart ASML verwacht

maandag 15 april 2019 16:52

Bedrijf en markt rekenen op betere tweede jaarhelft.

(ABM FN-Dow Jones) ASML heeft vermoedelijk een zwakke jaarstart achter de rug, maar dit mag geen grote verrassing zijn na een waarschuwing van de Veldhovense toeleverancier van de halfgeleidersector bij de laatste jaarcijfers.

ASML mikt zelf voor het eerste kwartaal op een omzet van 2,1 miljard euro met een brutomarge van circa 40 procent. Zoals gebruikelijk verwacht de markt dat de toeleverancier de eigen outlook grosso modo heeft gehaald.

De outlook zorgde aanvankelijk wel voor een schrikreactie op de handelsvloer. Maar nadat ASML opmerkte dat de zwakke jaarstart onder meer het gevolg was van brand bij een toeleverancier. Dit drukt de omzet vermoedelijk met 300 miljoen euro. Dat zal grotendeels in het tweede kwartaal worden goedgemaakt, denkt ASML.

De tweede helft van 2019 zal "significant" beter worden, beloofde topman Peter Wennink en ASML rekent dit jaar ook gewoon op een omzetstijging.

"We zien een vergelijkbaar patroon in onze brutomarges, met vermoedelijk lagere marges in de eerste helft van 2019, en we verwachten dit tegen het einde van het jaar te verbeteren richting onze langere termijn trend", aldus Wennink.

De tweede jaarhelft belooft ook volgens UBS een stuk sterker te worden. Daarvoor wees analist David Mulholland onder meer op een herstel van de investeringen van Samsung in geheugenchips in 2020 en het vaart maken van TSMC met 5 nanometer.

De eerder afgegeven doelen voor 2020 en daarna, werden bij de jaarcijfers door ASML herhaald. Dat werd onderstreept door een verhoging van het dividend over 2018 met maar liefst 50 procent naar 2,10 euro per aandeel.

Vierde kwartaal 2018

In de laatste drie maanden van 2018 kwam ASML uit op een omzet van 3.143 miljard euro, nipt meer dan de afgegeven outlook van 3,0 miljard euro.

De brutomarge viel in de laatste maanden van vorig jaar wel tegen. Terwijl ASML vooraf mikte op circa 48 procent, bedroeg de marge slechts 44,3 procent. Dit leverde dit een nettowinst op van 788 miljoen euro, of 1,87 euro per aandeel, tegenover 1,60 euro een kwartaal eerder.

Spionage

Vorige week schrikte de markt op na berichtgeving door het Financieele Dagblad dat ASML het slachtoffer is geworden van 'Chinese spionage'.

De kwestie speelde in 2015 toen oud-medewerkers data stalen en gebruikten bij de oprichting van XTAL. Dit bedrijf werd in 2018 door een Amerikaanse rechter veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding ter waarde van 223 miljoen dollar. Aangezien XTAL inmiddels failliet is, lijkt de kans klein dat ASML dit bedrag ook echt zal ontvangen.

"We hebben deze diefstal zelf ontdekt en hebben meteen juridische stappen genomen. Dit speelde een paar jaar geleden en is terug te vinden in de database van de rechtbanken. Het gaat om een klein onderdeel van ons bedrijf in Silicon Valley waar software-programma's voor machineoptimalisatie ontwikkeld worden. Er ligt geen blauwdruk op straat waar je een lithografiemachine mee kunt bouwen", luidde de reactie van ASML.

Enkele uren later volgde een tweede bericht vanuit Veldhoven. CEO Peter Wennink nam afstand van elke implicatie dat het bedrijf slachtoffer is geworden van Chinese spionage.

"De suggestie dat we op een of andere manier slachtoffer waren van een nationaal complot is onjuist", aldus de topman.

De Vereniging van Effectenbezitters was kritisch.

"Waarom zijn aandeelhouders niet op de hoogte gebracht over deze casus en wat is de precieze chronologie der dingen. We verwachten uitleg op de aandeelhoudersvergadering", aldus de VEB. Daarbij wil de vereniging ook weten of er aanpassingen van het controle- en risicobeheersingssysteem van ASML nodig waren om herhaling te voorkomen en of deze ook daadwerkelijk zijn doorgevoerd.

Analist Jos Versteeg van InsingerGilissen vindt het een "oud opgeklopt verhaal".

XTAL hield zich bezig met 'computational lithography' en niet met het belangrijkste werk van ASML, de wafer stepper, aldus Versteeg. ASML heeft op dit gebied maar twee concurrenten, Nikon en Canon, die beiden technologisch "ver achter lopen". Versteeg herhaalde dan ook zijn Aanbevolen advies op ASML.

Beleggers krijgen woensdag voorbeurs de kwartaalcijfers voorgeschoteld.

Het aandeel ASML noteerde maandag 1,2 procent lager op 176,54 euro.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

April 15, 2019 10:52 ET (14:52 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.