*

Market Talk

Beursblik: S&P vreest meer schandalen bij Europese banken

donderdag 18 april 2019 13:42

Ratingbureau betwijfelt of stroom aan boetes voorbij is.

(ABM FN-Dow Jones) De regen aan boetes voor overtredingen van sancties en antiwitwasregelgeving die vooral op Europese banken lijkt neer te dalen is waarschijnlijk nog niet voorbij. Dat stelde Standard & Poor's donderdag in een rapport.

Sinds een rapportage van zes maanden geleden is het schandalen blijven druppelen. Het ratingbureau noemt als recente voorbeelden de Laundromat-zaak in de Baltische staten, waar steeds nieuwe details boven water komen. Dat heeft inmiddels de CEO en ook de bestuursvoorzitter van Swedbank de kop gekost. ING en Deutsche Bank liggen nog steeds de knoet bij toezichthouders terwijl ze hun procedures verbeteren om klanten door te lichten.

Het Britse Standard Chartered heeft zichzelf eindelijk verlost van dreigende strafvervolging, na het betalen van twee miljard dollar aan schikkingen en compensaties gedurende zes jaar. UniCredit kreeg van de Amerikaanse autoriteiten een boete van 1,3 miljard dollar voor de schending van sancties tussen 2002 en 2012, en UBS ging in beroep tegen de veroordeling voor belastingontduiking in Frankrijk, na eerdere schikkingen in de VS en Duitsland.

"En dat zijn alleen maar de meest recente gevallen", aldus S&P. De zaken speelden vaak in de periode 2007 tot en met 2015. Maar dat betekent niet dat de komende paar jaar geen nieuwe zaken zullen opduiken over de huidige periode.

S&P erkent dat veel banken hun procedures om klanten door te lichten inmiddels hebben verbeterd. Van klanten die niet door de screening heen kwamen is afscheid genomen. Ook zijn banken transparanter geworden over belastingen.

Toch moeten sommige banken volgens S&P nog meer investeren in nieuwe technologie en data-analyse. Dat zou in hun eigen belang zijn, gezien de grote risico's van fraude en en omdat 'compliance', die steeds duurder wordt, veel effectiever en efficiënter kan worden gemaakt door automatisering.

De kredietbeoordelaar is inmiddels minder positief over de kredietwaardigheid van Danske Bank en Swedbank vanwege de duurzaamheidsrisico's, waar financiële criminaliteit een deel van is. Ook ziet S&P meer kans op institutionele risico's bij banken in Malta en Estland. Bij andere gevallen zoals Deutsche Bank en ING is het oordeel nog niet gewijzigd.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

April 18, 2019 07:42 ET (11:42 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.