*

Market Talk

Beursblik: Fed worstelt met lage inflatie

dinsdag 30 april 2019 17:21

Monetair beleid vermoedelijk ongewijzigd.

(ABM FN-Dow Jones) De Federal Reserve zal de rente woensdag naar verwachting handhaven. Dit voorspellen economen.

De zogenoemde federal funds rate blijft daarmee waarschijnlijk staan op 2,25 tot 2,50 procent.

"Er worden geen wijzigingen in beleidsvoering verwacht en we denken dat het statement heel steriel zal zijn en weinig prijsgeeft over wat er zich bij de Federal Reserve afspeelt", schreven valuta-analisten van Ebury in een vooruitblik.

Senior Financial Economist Tom Simonts van KBC Groep is het daarmee deels eens. "Rentevuurwerk valt niet te verwachten, maar de commentaren zijn altijd interessant."

In maart werd duidelijk dat het beleidscomité van de centrale bank dit jaar geen renteverhogingen meer verwacht. Destijds bleken de zorgen over de mondiale groeivertraging reden genoeg om op de rem te gaan staan.

"De Amerikaanse centrale bank zit momenteel in een afwachtende fase wat gekarakteriseerd wordt door de woorden 'geduld' en 'data-afhankelijk' die steeds worden gebruikt", menen analisten van UniCredit.

In het eerste kwartaal veerde de Amerikaanse economie echter op. Vorige week werd bekend dat de grootste economie ter wereld in de eerste drie maanden van 2019 met 3,2 procent groeide, een procent meer dan in het vierde kwartaal van 2018.

Daar staat tegenover dat de inflatie juist verzwakt. De PCE-kerninflatie, voor de Fed de belangrijkste inflatie-indicator, kwam in maart uit op 1,6 procent en daarmee het laagste niveau in zo'n anderhalf jaar.

"Met een doelstelling van 2 procent die de centrale bank nastreeft, ontwikkelt de inflatie zich duidelijk in tegengestelde richting", aldus marktanalist David Madden van CMC Markets. Hij verwacht geen wijzigingen in het monetaire beleid van de Fed.

Volgens marktkenners kan een aanhoudend lage inflatie de Fed er zelfs toe dwingen om de rente te verlagen.

Eerder renteverlaging dan verhoging

Econoom Andrew Hunter van Capital Economics verwacht dat diverse beleidsfunctionarissen zich op basis van de huidige inflatie-ontwikkeling weer in toenemende mate zorgen gaan maken over het halen van het inflatiedoel. "En als de economische activiteit dan inderdaad afzwakt in de loop van dit jaar, dan zal de Fed serieus overwegen om de rente te verlagen."

De markt lijkt de kans daarop momenteel ook hoger in te schatten dan het handhaven van de rente op het huidige niveau. De FedWatch tool van CME schat een renteverlaging met 25 basispunten aan het eind van 2019 momenteel in op 41,2 procent. De kans dat de rente blijft staan op het huidige niveau is kleiner met 32,4 procent. Op een renteverhoging wordt door de markt al helemaal niet gerekend dit jaar.

De Federal Reserve maakt zijn rentebesluit woensdagavond om 20:00 uur bekend, gevolgd door een toelichting van voorzitter Jerome Powell.

De euro verhandelde dinsdag licht hoger op 1,1201.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

April 30, 2019 11:21 ET (15:21 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.