*

Market Talk

Beursblik: minder winst voorspeld bij ING

woensdag 1 mei 2019 16:56

Analisten voorzien grotere bijdrage aan stroppenpot.

(ABM FN-Dow Jones) ING zal donderdag mogelijk minder iets winst boeken over het eerste kwartaal, door hogere voorzieningen voor oninbare leningen, terwijl de inkomsten ongeveer gelijk zijn gebleven. Zo luidt een consensusverwachting van analisten, ingezien door ABM Financial News.

De marktvorsers rekenen gemiddeld op een nettowinst van 1,14 miljard euro, tegen 1,22 miljard een jaar eerder.

De onderliggende winst voor belastingen zou met bijna 100 miljoen euro dalen tot 1,6 miljard, omdat de bijdrage aan de stroppenpot naar verwachting oploopt tot een slordige 250 miljoen euro. Een jaar eerder was dit maar 85 miljoen euro, dankzij de vrijval van achterhaalde voorzieningen.

De inkomsten van de bank blijven naar verwachting stabiel rond 4,5 miljard euro. ING rekent voor de eerste helft van 2019 nog op een rentemarge rond 150 basispunten, hoewel de spaarrente niet echt verder omlaag kan. De groei-ambities voor de zakenbank werden getemperd.

De kosten blijven naar verwachting schommelen rond 60 procent van de inkomsten, wat volgens KBC Securities niet al te best zou zijn, aangezien de bank op 50 tot 52 procent mikt. Zonder bankheffingen en andere toezichtskosten zat de bank vorig jaar overigens al op het beoogde niveau.

De kapitaalbuffer verbetert naar verwacht iets, verwacht een analist van ABN AMRO, dankzij de boekwinst op de Indiase bank Kotak en valutameevallers voor de Turkse lira en de Amerikaanse dollar.

Het bestuur van ING kreeg vorige maand bij de jaarvergadering een zeldzame gele kaart van de aandeelhouders, die geen décharge verleenden voor het gevoerde beleid. De aandeelhouders waren ontevreden over de zware boete voor de te lakse controle van klanten op crimineel geld en een voorgestelde forse loonsverhoging voor topman Ralph Hamers vorig jaar.

De bank kreeg eerder dit jaar een verbod om nieuwe klanten in Italië aan te nemen nadat ook daar problemen waren geconstateerd en liet in maart tijdens zijn beleggersdag in Duitsland weten tijd nodig te hebben om de antiwitwas-controleprocedures te verbeteren in alle markten.

In april waren er mediaberichten dat ING-topman Hamers bereid zou zijn om te verhuizen naar Duitsland, in het kader van een overname van Commerzbank. Daarmee zou het strenge bankentoezicht in Nederland worden ontlopen.

ING publiceert de resultaten donderdag voorbeurs. Het aandeel ING sloot dinsdag op 11,36 euro.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

May 01, 2019 10:56 ET (14:56 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.