*

Market Talk

Beursblik: winstgevendheid PostNL vermoedelijk stabiel

maandag 6 mei 2019 14:14

Mogelijke desinvesteringen vertroebelen cijfers.

(ABM FN-Dow Jones) PostNL heeft in het eerste kwartaal van 2019 vermoedelijk een grofweg onveranderd onderliggend contant bedrijfsresultaat geboekt op een lagere omzet. Dit is de verwachting van 11 analisten die bijdroegen aan de bedrijfsconsensus.

Analisten rekenen voor het eerste kwartaal op een omzet van 690 miljoen euro, in vergelijking met een omzet van 875 miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder. De lagere omzet is onder meer het resultaat van het feit dat Nexive en Postcon worden gerapporteerd als niet-voortgezette bedrijfsactiviteiten, aangezien PostNL de twee dochterbedrijven wil desinvesteren. Hiermee rekening houdend bedroeg de omzet in het eerste kwartaal van 2018 674 miljoen euro.

De postvolumes in Nederland zijn het afgelopen kwartaal vermoedelijk met 10,0 procent gedaald.

Het onderliggende contante bedrijfsresultaat wordt voor de eerste drie maanden van 2019 ingeschat op 31 miljoen euro, tegenover 29 miljoen euro een jaar eerder, of 32 miljoen euro indien rekening houdend met het apart zetten van Nexive en Postcon.

De consensus rekent verder voor het eerste kwartaal op 13 miljoen euro aan kostenbesparingen.

Voor het hele boekjaar voorzien de analisten een onderliggend contant bedrijfsresultaat van 183 miljoen euro op een omzet van net geen 2,9 miljard euro.

PostNL zei zelf tijdens de presentatie van de jaarcijfers eind februari 2019 over het hele boekjaar een onderliggend contant bedrijfsresultaat te voorzien van 170 miljoen tot 200 miljoen euro bij een licht stijgende omzet. Terwijl de briefpostvolumes dalen, stijgen de pakketvolumes. Het postbedrijf meldde destijds tevens concurrent Sandd over te willen nemen.

Topvrouw Herna Verhagen van PostNL zei in een toelichting dat "het combineren van de twee nationale postnetwerken van cruciaal belang is voor de postmarkt in Nederland om betrouwbaar, betaalbaar, innovatief en voor iedereen toegankelijk te blijven".

Volgend op de aankondiging meldde het bedrijf dat de financiële verwachtingen voor 2019 kunnen veranderen. Als gevolg van de consolidatie zullen enkele kostenbesparingen op een lager pitje worden gezet. Het effect van de vertraging zal vier kalenderjaren lang 50 miljoen tot 70 miljoen euro zijn. De totale kostenbesparingen zullen in deze periode hetzelfde blijven, zei het concern.

PostNL opent dinsdag voorbeurs de boeken. Het aandeel PostNL noteerde maandag op een rood Damrak 2,3 procent lager op 2,25 euro.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

May 06, 2019 08:14 ET (12:14 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.