*

Market Talk

Beursblik: dalende winst voor ArcelorMittal voorzien

woensdag 8 mei 2019 11:10

Analisten zien EBITDA teruglopen in eerste kwartaal.

(ABM FN-Dow Jones) ArcelorMittal heeft in het eerste kwartaal van 2019 vermoedelijk minder winst geboekt. Dit verwachten analisten die bijdroegen aan de bedrijfsconsensus.

Gemiddeld rekenen analisten op een EBITDA van 1.680 miljoen dollar. In de eerste drie maanden van 2018 was dit nog 2.512 miljoen dollar en in het vierde kwartaal kwam het bedrijfsresultaat uit op 1.951 miljoen dollar.

ArcelorMittal liet eerder deze maand al weten te kampen met een zwakkere vraag, concurrentie van goedkoop importstaal en hogere kosten voor energie en CO2-uitstoot. Als gevolg besloot de staalreus de plaatstaalproductie in het Poolse Krakow en het Spaanse Asturias tijdelijk stil te leggen. Met de sluiting kiest het staalconcern voor "kosten en kwaliteit boven volume". De staalproductie daalt hierdoor op jaarbasis met ongeveer 3 miljoen ton.

"Het staalconcern is heel expliciet dat de winstgevendheid in Europa onder druk staat door het aanbod van buitenlands staal," analist Rochus Brauneiser van Kepler Cheuvreux. Kepler heeft een koopadvies op ArcelorMittal met een koersdoel van 30,00 euro.

Analisten van Citi Research verwachten dat de marktomstandigheden pas in de tweede helft van dit jaar zullen verbeteren, door een omslag in de stijgende grondstofprijzen en de dalende verkoopprijzen.

Bij publicatie van de jaarcijfers in april stelde ArcelorMittal voor 2019 een lichte stijging van de mondiale vraag naar staal te verwachten. De raming van ArcelorMittal voor deze toename ligt op 0,5 procent tot 1 procent.

De prijzen voor verscheept ijzererts blijven in de verwachting van het concern dit jaar stabiel in vergelijking tot 2018.

ArcelorMittal opent donderdag voorbeurs de boeken. Woensdagochtend daalde het aandeel 0,7 procent naar 17,68 euro.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

May 08, 2019 05:10 ET (09:10 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.