*

Market Talk

Beursblik: margedruk voor staalfabrieken

dinsdag 4 juni 2019 11:07

Lage staalprijzen en hoge prijzen voor erts en cokes zijn volgens ABN AMRO spelbreker.

(ABM FN-Dow Jones) De lage prijzen voor staal in combinatie met de hoge prijzen voor erts en cokes zetten de marge van veel staalfabrieken onder druk. Dit is dinsdag de conclusie in een rapport van ABN AMRO over de metaalsector.

Als gevolg van die druk moeten veel staalbedrijven hun beleid afstemmen op kostenbesparingen en dat kan door goedkoper ijzerertsen met een lagere kwaliteit en een hogere energiebehoefte in te kopen.

De handelsoorlog, extreme weersomstandigheden en een natuurramp hebben voor veel beweeglijkheid in de prijzen gezorgd, aldus ABN AMRO, en sinds maart 2018 toen de Amerikaanse president Donald Trump met zijn importtarieven een handelsoorlog ontketende, zitten de staalprijzen in een neerwaartse glijvlucht.

In het vierde kwartaal van 2018 volgde een ommekeer. "Als gevolg van hevige regenval liepen veel mijnen in Australië en Brazilië onder. Het aanbod daalde en de prijzen van ijzererts en cokeskolen stegen weer. De staalprijzen hielden echter hun neerwaartse trend vast, door overproductie en zwakke vraag", concludeerde econoom Casper Burgering van ABN AMRO.

"Sinds januari dit jaar is de prijs van staal aan het dalen, blijft de prijs van cokeskolen nagenoeg stabiel en stijgt de prijs van ijzererts in hoog tempo. En daarmee stapelen de uitdagingen zich op."

ABN AMRO voerde dinsdag aan dat de inkoop van goedkopere ertsen ook meer CO2 uitstoot met zich meebrengt, waarmee de milieudoelstellingen in gevaar kunnen worden gebracht.

"Dit kan voor veel staalfabrieken een duivels dilemma opleveren: blijven voldoen aan de milieudoelstellingen of de financiële gezondheid van het bedrijf waarborgen. De laatste doelstelling blijkt prioriteit te hebben", aldus Burgering.

De staalprijs is momenteel laag als gevolg van een zwakke vraag en ABN AMRO verwacht dat die voorlopig ook zwak blijft, gezien het aanstaande zomerseizoen. Daarbij is er sprake van tegenvallende autoverkopen wereldwijd.

Wel is de econoom van ABN AMRO te spreken over de pogingen van de Europese Commissie om de Europese staalmarkt te beschermen tegen dumping van goedkoop buitenlands staal. "De Europese import van staal is namelijk gedaald de afgelopen maanden." Dit heeft volgens de econoom echter nog niet geleid tot prijsherstel, "aangezien in Europa overcapaciteit ook een structureel probleem is".

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

June 04, 2019 05:07 ET (09:07 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.