*

Market Talk

Beursblik: ECB zal afwachten

woensdag 5 juni 2019 10:39

Markt rekent op meer informatie over TLTRO's.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese Centrale Bank zal het monetaire beleid donderdag vermoedelijk ongemoeid laten. Dit is de verwachting van economen die vooruitblikken op het rentebesluit.

Daarmee blijft het belangrijkste rentetarief waarschijnlijk staan op 0,00 procent, de depositorente op 0,40 procent negatief en de strafrente op 0,25 procent.

De ECB wil de rente in elk geval tot en met eind 2019 op het huidige niveau houden, "en in ieder geval zo lang als noodzakelijk is om te zorgen voor een verdergaande duurzame convergentie van de inflatie naar een niveau onder maar dicht bij 2 procent op middellange termijn."

Economen van Bank of America sluiten niet uit dat de centrale bank deze forward guidance voor het rentebeleid komende donderdag met drie maanden vooruit schuift, dus dat de belangrijkste rentestanden tot zeker eind eerste kwartaal 2020 niet worden verhoogd.

"Maar dat is niet ons basisscenario", aldus de marktkenners.

Econoom Nico Klene van ABN AMRO AMRO verwacht donderdag nog geen aanpassing van de forward guidance maar die gaat er later dit jaar vermoedelijk wel komen.

"Wij denken dat de geringe inflatoire druk en de zwakke economische groei de ECB ertoe zal aanzetten om later dit jaar haar guidance opnieuw aan te passen. Zoals eerder gemeld, gaan wij ervan uit dat de ECB haar rentes tot eind volgend jaar ongewijzigd zal laten."

Meer details TLTRO's

Ook valuta-analist Bart Hordijk van Monex Europe ziet een rente-aanpassing steeds verder verschuiven richting het eind van volgend jaar, "wat de euro/dollar verder richting de 1,10 kan doen bewegen."

Bij het rentebesluit donderdag kijkt de analist van Monex vooral naar mogelijke details over de aangekondigde doelgerichte langetermijnherfinancieringsoperaties, de zogeheten TLTRO's.

"Niet omdat dit programma zelf gigantisch veel impact heeft op de geldhoeveelheid, maar meer omdat er een signaalfunctie van uitgaat voor toekomstig ECB-beleid. Gegeven dat er weinig goed nieuws is vanuit de eurozone recentelijk, kan een vrijgevig TLTRO-beleid worden verwacht", aldus Hordijk.

De ECB maakt donderdag ook nieuwe groei- en inflatieramingen bekend, maar die zullen weinig afwijken van drie maanden geleden, voorspellen de economen van Bank of America. Een tiered systeem voor de depositorente komt er voorlopig waarschijnlijk niet, denken de economen.

De Europese Centrale Bank maakt het rentebesluit donderdag om 13:45 uur bekend. Om 14:30 uur begint voorzitter Mario Draghi aan zijn toelichtende persconferentie.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

June 05, 2019 04:39 ET (08:39 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.