*

Market Talk

Beursblik: deze week nog geen renteverlaging Fed

woensdag 19 juni 2019 09:05

Meer kans in juli.

(ABM FN-Dow Jones) De Federal Reserve zal zijn belangrijkste rentes vandaag nog niet verlagen. Dit is de algemene verwachting onder economen en analisten, geraadpleegd door ABM Financial News.

En dus blijft de federal funds rate vermoedelijk staan op 2,25 tot 2,50 procent.

Volgens marktanalisten van Rabobank houdt de Amerikaanse centrale bank zijn kruit nog even droog om te zien of er uit de G20-top later deze maand nog een wapenstilstand kan rollen in de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. Vervolgens zal de Fed de rentes "voor de zekerheid" in juli wel met 25 basispunten verlagen om het risico van een recessie naar aanleiding van de handelsoorlog te vermijden.

Rabobank ziet een trend dat centrale banken er alles aan doen om economische recessies te vermijden en daarom zal de Fed volgend jaar zeker worden gedwongen om het monetaire beleid te verruimen. Vooralsnog is de Amerikaanse economie echter vrij robuust, met name op binnenlands vlak. Vorige week werd nog bekend dat de detailhandelsverkopen in mei waren gestegen. Dit suggereert dat de consumentenbestedingen vooralsnog niet lijden onder de handelsoorlogen die de VS voert.

En het is die gezonde binnenlandse economie die de Fed er woensdag waarschijnlijk van zal weerhouden om nu al in te grijpen, denken analisten van Monex Europe. Wel zal de centrale bank zijn forward guidance anders formuleren, gezien de recente 'dovish' opmerkingen van Powell en zijn Fed-collega's. Of dat de markt voldoende zal overtuigen is echter de vraag, stellen de marktvorsers, omdat beleggers nu al rekening houden met meerdere renteverlagingen dit jaar.

Communicatie cruciaal

Uiteindelijk zal veel dus afhangen van de communicatie van de Fed. "De markten zullen uit elk woord van het FOMC proberen op te maken hoe groot de kans op renteverlagingen is en hoe groot die eventuele renteverlagingen zullen zijn", volgens analisten van Ebury.

Marktanalist Vincent Juvyns van JPMorgan Asset Management benadrukt ook dat de communicatie van de Fed van groot belang zal zijn. De centrale bank zal volgens de analist een "op eieren lopen" qua communicatie, want de marktverwachtingen zijn hoog. Juvyns meent dat sommige analisten al een renteverlaging van 50 punten in juli verwachten, iets dat in zijn ogen vrij voorbarig is.

Voor Juvyns zijn de verwachtingen van de markt en de communicatie van de Fed tegenstrijdig. De Fed zal dus de markt moeten geruststellen door ofwel richting een renteverlaging te bewegen ofwel nieuw bewijs te leveren dat het daarvoor nog te vroeg is.

Marktstrateeg Kristina Hooper van Invesco voorspelt dan ook een flinke verkoopgolf op de aandelenmarkten wanneer de boodschap van de Fed tegenvalt. "De markten verwachten op zijn minst dat het woord 'geduldig' uit de toelichting wordt geschrapt", aldus Hooper.

De marktanalisten van Rabobank beamen dat. "Het geduld lijkt wel een beetje op. Daarom zou de Fed een voorwaardelijk statement kunnen toevoegen waarmee het aangeeft dat men bereid is de rentes te verlagen wanneer er geen schot komt in de handelsbesprekingen tussen de VS en China."

Dot plot moet markt duidelijkheid geven

Momenteel rekent de markt op een eerste renteverlaging in juli. De vraag is voor hen of dit een verlaging van 25 of zelfs 50 basispunten wordt.

Rabobank, dat niet uitsluit dat de Fed de rente dit jaar inderdaad meerdere malen zal verlagen om een recessie te vermijden, rekent erop dat de nieuwe dot plot die de centrale bank woensdag vrijgeeft, meer inzicht zal bieden.

"In de meest recente dot plot van maart werd nog rekening gehouden met een renteverhoging in 2020. Die zal er woensdag waarschijnlijk wel uit zijn. Maar vooral de dot plot voor 2019 zal een idee geven van hoewel renteverlagingen de Fed dit jaar 'voor de zekerheid' doorvoert", aldus de marktkenners.

De Federal Reserve maakt zijn rentebesluit woensdagavond om acht uur bekend. Tegelijkertijd verschijnen nieuwe economische ramingen en de dot plot. Om half negen begint voorzitter Jerome Powell aan zijn toelichtende persconferentie.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

June 19, 2019 03:05 ET (07:05 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.