*

Market Talk

Beursblik: Bank of England handhaaft rente

woensdag 19 juni 2019 15:44

BoE gevangen tussen onzekerheid Brexit en verruimingsgezinde centrale banken elders.

(ABM FN-Dow Jones) De Bank of England zal zijn belangrijkste rentetarief donderdag vermoedelijk ongewijzigd laten. Dit is de verwachting van marktkenners.

Daarmee blijft de rente waarschijnlijk staan op 0,75 procent, net als in de afgelopen maanden. In augustus 2018 werd de belangrijkste rente in het Verenigd Koninkrijk voor het laatst verhoogd. De kans dat de rente in 2019 omhoog gaat, schat de markt momenteel in op minder dan 3 procent. Ruim 13 procent denkt zelfs dat de rente dit jaar eerder met 25 basispunten wordt verlaagd, volgens de Bank of England Watch Tool van CME Group.

En dat terwijl de voorzitter van de Britse centrale bank, Mark Carney, bij het vorige rentebesluit begin mei nog waarschuwde dat er de komende jaren mogelijk meer renteverhogingen nodig zijn dan de markt momenteel verwacht. Wanneer de economie zich ontwikkelt conform de verwachting, dan neemt de inflatiedruk toe en zal de centrale bank de rente moeten verhogen om de inflatie rond de doelstelling van twee procent te houden, aldus Carney.

Zowel de inflatie als de economie zijn sindsdien iets verzwakt en andere grote centrale banken als de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank lijken zich meer verruimingsgezind op te stellen, waardoor de haviken binnen het beleidscomité van de Britse centrale bank een stap terug zullen moeten doen, verwacht marktanalist Ipek Ozkardeskaya van London Capital Group.

Daarnaast heeft de Bank of England ook nog altijd te kampen met de onzekerheid rondom Brexit, zeker nu Theresa May is opgestapt en haar opvolger, vermoedelijk Boris Johnson, nog niet formeel is gekozen.

Marktstrategen van BNP Paribas schatten de kans op een no-deal Brexit momenteel in op 40 procent. "Een deal voor 31 oktober is twijfelachtig", volgens de Franse bank. Johnson zei eerder deze maand al dat de Britten de Europese Unie hoe dan ook zullen verlaten, met of zonder deal.

Vanwege de Brexit onzekerheid is de kans klein dat de Bank of England de rente dit jaar verhoogt, denken economen van adviesbureau EY. Dat zou wel kunnen betekenen dat de centrale bank de rente volgend jaar mogelijk twee keer verhoogt, zodat de rente eind 2020 op 1,25 procent staat, hetgeen past in de forward guidance om het monetaire beleid geleidelijk te normaliseren.

De Bank of England maakt donderdagmiddag om 13:00 uur zijn rentebesluit bekend, met de bijbehorende notulen.

Het Britse pond noteerde woensdagmiddag 0,3 procent hoger op 1,2594 dollar.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

June 19, 2019 09:44 ET (13:44 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.