*

Market Talk

Beursblik: OPEC+ verlengt waarschijnlijk productieafspraken

donderdag 27 juni 2019 16:48

Economische onzekerheid dwingt kartel en Rusland tot lagere output.

(ABM FN-Dow Jones) De OPEC en een aantal landen buiten het kartel besluiten volgende week waarschijnlijk om de gemaakte productie-afspraken te verlengen. Dit schreven analisten van ING donderdag in een vooruitblik.

OPEC+ zoals het kartel heet na de aanvulling van bijvoorbeeld Rusland, vergadert op 1 en 2 juli in Wenen over een eventuele verlenging. Op basis van de huidige afspraken worden tot en met eind juni dagelijks 1,2 miljoen vaten olie minder opgepompt.

"De verkoopgolf die we in mei zagen heeft de OPEC+ doen inzien hoe kwetsbaar de oliemarkt momenteel is, met duidelijke zorgen over het macroplaatje. Het is die kwetsbaarheid waarom we verwachten dat OPEC+ zal besluiten om de productieafspraken ook in de tweede helft van het jaar te handhaven", aldus ING.

Volgens de analisten deden de output-inperkingen begin dit jaar nog wat ze moesten doen, namelijk de olieprijs stuwen. En het hielp zeker mee dat Saoedi-Arabië sterker in de productie sneed.

Maar de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China en de vooralsnog stukgelopen onderhandelingen hebben de zorgen over de impact op de mondiale economie aangewakkerd en in het verlengde daarvan ook de zorgen over de vraag naar olie. Zowel de OPEC als het Internationaal Energieagentschap gaven onlangs aan dat ze dit jaar een minder sterke groei voorzien van de vraag naar olie.

ING meent dat OPEC veel te verliezen heeft wanneer het de prodctieafspraken niet verlengt. "Dat blijkt ook uit de opmerkingen van een aantal OPEC olieministers voorafgaand aan de bijeenkomst. Dat ze er zo'n vertrouwen in hebben dat de deal een vervolg krijgt."

Worden de afspraken niet verlengd, dan zou dit kunnen leiden tot een speculatieve verkoopgolf, voorspellen de analisten. "Speculanten zijn al bezorgd over het bredere macroplaatje en het beëindigen van de output-inperkingen zal hen alleen maar verder wegjagen uit de markt."

Rusland onzekere factor

Zoals wel vaker is niet de OPEC, maar vooral de niet-kartelleden die zich hebben aangesloten bij de deal, die een onzekere factor zijn. En dan met name Rusland, aldus ING. Moskou heeft een minder stellige opvatting dat de afspraken verlengd moeten worden. Voor Moskou is er nog wat financiële ruimte om break-even te draaien wanneer de olieprijzen nog wat zouden dalen, dus zij hebben geen probleem met hoe de markt zich momenteel ontwikkelt, schetsen de analisten.

De Russische energieminister benadrukte deze week nog dat een deal nog geen zekerheid is, en grotendeels ook afhangt van de uitkomst van de G20-top, en dan vooral de ontmoeting tussen de presidenten Trump en Xi.

"Uiteindelijk zal Rusland wel overstag gaan, vanwege het risico dat de olieprijs daalt richting een niveau dat ze niet langer acceptabel vinden, wanneer de deal niet wordt verlengd", aldus ING.

Een vat West Texas Intermediate werd donderdag fractioneel meer waard op 59,00 dollar en steeg tot nu toe op weekbasis ruim 4 procent.

Met vriendelijke groet, kind regards

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

June 27, 2019 10:48 ET (14:48 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.