*

Market Talk

Beursblik: tegenvaller bij BASF kan voorbode zijn

dinsdag 9 juli 2019 11:15

UBS twijfelt aan houdbaarheid dividend.

(ABM FN-Dow Jones) BASF gaf maandag al de derde waarschuwing van Europese chemiebedrijven voor het begin van het kwartaalcijferseizoen, wat een voorbode kan zijn van meer slecht nieuws. Dat stelden analisten van UBS dinsdag in een rapport.

Eerder waarschuwden Elkem en Fuchs al voor tegenvallende resultaten.

De analisten maken zich met name zorgen over het cyclische deel van de sector. UBS ziet vooral implicaties voor Covestro maar herhaalt ook zijn verkoopadviezen voor twee bedrijven die gevoeliger zijn voor de auto-industrie, namelijk EMS Chemie en Johnson Matthey.

BASF voorziet een EBIT-resultaat in het tweede kwartaal rond 1,0 miljard euro, bijna een derde minder dan de analistenconsensus van 1,47 miljard euro. Voor 2019 rekent de chemiereus op een mogelijk 30 procent lager resultaat, in plaats van een lichte toename. Analisten gingen uit van een EBIT-daling van 6 procent.

Dat is dus veel slechter dan de 1,2 miljard euro voor het kwartaal van de somberste analist. UBS denkt dat analisten hun EBIT-verwachting met gemiddeld meer dan 20 procent kunnen verlagen en hun raming voor de winst per aandeel in 2019 zelfs met 35 procent. Dat roept twijfel op over de houdbaarheid van het dividend, waarschuwt de zakenbank.

De problemen zitten, zoals verwacht,vooral bij Materials en Chemicals, waar UBS een lange periode van overaanbod blijft verwachten. Een zilveren randje van de tegenvaller is mogelijk dat het kostenbesparingsprogramma van 2 miljard meer nadruk krijgt, wat volgend jaar kan leiden tot winstherstel.

UBS heeft een neutraal advies op BASF en een koersdoel van 64,00 euro. Het aandeel BASF noteerde dinsdag 5,6 procent lager op 59,04 euro.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

July 09, 2019 05:15 ET (09:15 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.