*

Market Talk

Beursblik: particuliere belegger veel optimistischer dan professional

woensdag 17 juli 2019 11:36

Risicotolerantie en rendement niet op een lijn.

(ABM FN-Dow Jones) Particuliere beleggers zijn veel optimistischer gestemd dan de professionals. Dit bleek woensdag uit onderzoek van vermogensbeheerder Natixis Investment Managers, die wereldwijd onderzoek deed onder 9.100 particuliere beleggers met een belegd vermogen van minimaal 100.000 dollar.

Uit het onderzoek komt een aantal opvallende zaken naar voren.

Zo zijn particuliere beleggers veel optimistischer over het te behalen rendement dan de professionele belegger. Over 2019 verwacht de particulier een reëel rendement van 11,7 procent bij te kunnen schrijven, terwijl de professional een rendement van 5,5 procent realistisch vindt.

Het rapport laat tevens zien dat op het gebied van kennis over de werking van financiële instrumenten nog veel winst te halen valt.

77 procent van de beleggers die mee deden aan dit onderzoek, belegden in vastrentende waarden, maar op de vraag wat een rente stijging voor invloed op hun portefeuille zou hebben, bleek slechts 3 procent de relatie volledig te begrijpen, en ruim 60 procent helemaal niet.

68 procent van de beleggers gaf aan het verschil tussen passief en actief beleggen te begrijpen, maar een derde begrijpt niet dat indexfondsen rendementen geven die in lijn zijn met de markt als geheel. Ook de risico's die bij indexbeleggen horen werden verkeerd ingeschat.

Robert Koopdonk van Natixis Investment Managers stelt dat beleggers niet volledig lijken te begrijpen dat het streven naar rendementen in de dubbele cijfers waarschijnlijk betekent dat er geïnvesteerd wordt in een hogere risicocategorie.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

July 17, 2019 05:36 ET (09:36 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.