*

Market Talk

Beursblik: Brexit weer op de voorgrond met bekendmaking nieuwe premier

maandag 22 juli 2019 09:41

No-deal nog altijd mogelijk.

(ABM FN-Dow Jones) Met de bekendmaking van de opvolger van Theresa May als minister-president van het Verenigd Koninkrijk op dinsdag, gaat de tijd ook weer sneller lopen voor Brexit, al dan niet met een scheidingsakkoord.

Kandidaten Boris Johnson en Jeremy Hunt hebben beide gezegd dat ze opnieuw willen onderhandelen over een deal met de Europese Unie, "dus de kans op een no-deal Brexit blijft boven de markten hangen", aldus marktanalist David Madden van CMC Markets.

Premier May slaagde er niet in om de deal die ze met Brussel sloot door het Britse parlement te loodsen en ook voor haar opvolger wordt dit geen gemakkelijke klus.

"Brexit staat op het punt om zijn meest rommelige en onvoorspelbare fase in te gaan", denkt Mujtaba Rahman van adviesbureau Eurasia Group dan ook.

Dinsdag wordt duidelijk wie de leider wordt van de Conservatieven, nadat zo'n 160.000 leden van de partij de afgelopen weken hun stem uitbrachten. Johnson heeft de beste papieren.

Tijdens zijn verkiezingscampagne benadrukte de voormalig burgemeester van Londen dat als hij geen deal door het Lagerhuis kan loodsen, het VK op 31 oktober simpelweg uit de EU stapt.

Johnson creëert daarmee verdeeldheid binnen zijn eigen partij. Minister van financiën Philip Hammond verklaarde zondag dat hij opstapt wanneer Johnson de nieuwe premier wordt.

Daar komt nog eens bij dat Brussel niet bereid is tot grote aanpassingen in het scheidingsakkoord en dat de meerderheid die de Conservatieven in het parlement hebben, inmiddels is geslonken tot drie vanwege een groot aantal afvalligen binnen de eigen gelederen.

Dat werd afgelopen week nog extra benadrukt tijdens een speciale stemming waarbij zeventien Conservatieve beleidsmakers met de oppositie mee stemden om te voorkomen dat de volgende premier het parlement tijdelijk kan schorsen om zo alsnog een Brexit te forceren zonder deal.

Afgelopen week waarschuwde de Britse Rekenkamer, The Office for Budget Responsibility, nog dat een no-deal Brexit eind oktober in 2020 vermoedelijk leidt tot een recessie in het Verenigd Koninkrijk en een fors begrotingstekort.

"Boris Johnson wordt waarschijnlijk de nieuwe premier en moet een kabinet samenstellen. Dit zal de markt een duidelijker signaal moeten geven over hoe groot het risico is op een no-deal Brexit", volgens economen van Bank of America.

Dinsdag 23 juli wordt duidelijk wie de nieuwe premier wordt. Op 24 juli zal Theresa May haar laatste vragenuurtje hebben in het Lagerhuis. Vervolgens biedt zij het ontslag van haar kabinet aan en zal koningin Elizabeth haar opvolger vragen een nieuwe regering te vormen.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

July 22, 2019 03:41 ET (07:41 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.