*

Market Talk

Beursblik: winstgevendheid AkzoNobel sterk omhoog

maandag 22 juli 2019 13:46

Analisten zien slechts een kleine omzetgroei in tweede kwartaal.

(ABM FN-Dow Jones) AkzoNobel heeft in het tweede kwartaal van 2019 vermoedelijk iets meer omzet behaald en de winstgevendheid sterk zien toenemen. Dit blijkt uit de consensus die het verf- en chemiebedrijf zelf publiceerde.

Gemiddeld rekenen analisten voor het tweede kwartaal op een omzet van 2.465 miljoen euro, tegenover 2.446 miljoen euro in het tweede kwartaal van 2018.

Dit zou een aangepaste EBITDA moeten opleveren van 368,5 miljoen euro. Vorig jaar was dit 285,0 miljoen euro. Daarmee zou de bijhorende marge volgens Morgan Stanley stijgen van 11,7 naar 15,0 procent, wat in lijn zou zijn met de consensus.

De analisten zien verder een nettowinst van 169,9 miljoen euro.

Voor 2019 rekent AkzoNobel op eenmalige kosten die zijn gerelateerd aan de strategie om de winstgevendheid op te krikken, zei het concern in februari al bij de jaarcijfers. Die kostenbesparingen kwamen in het eerste kwartaal uit op 38 miljoen euro.

AkzoNobel kondigde in oktober 2018 ook kostenbesparingen ter waarde van 200 miljoen euro aan. De onderneming mikt met deze inspanningen op een operationele winst die in 2020 15 procent van de omzet beslaat. Bij Société Générale geloven de analisten in de haalbaarheid van de kostenbesparingen.

Bij Barclays denken zij dat AzkoNobel kan profiteren van dalende prijzen voor energie, het waarschijnlijk is dat de winst groeit en dat er voldoende ruimte is voor een versnelling van de inkoop van aandelen als de koers daalt. Zij stellen dat het bedrijf niet is blootgesteld aan problemen die de chemiesector momenteel kenmerkt.

Naast de cijfers zullen beleggers ook letten op eventuele hints van AkzoNobel dat het interesse heeft in een overname van concurrent Axalta, nu die heeft laten weten de strategische opties voor het bedrijf te onderzoeken.

AkzoNobel liet weten momenteel niet betrokken te zijn bij een mogelijke overname. Een woordvoerder zei dat het bedrijf zich richt op zijn eigen strategie, om de winstgevendheid naar 15 procent te tillen in 2020. "Daar focussen we ons op."

Analisten van Credit Suisse sluiten echter niet uit dat AkzoNobel op overnamepad gaat en berekenden dat een bod van 37 dollar per aandeel 3 procent aan de winst van AkzoNobel zou toevoegen, en zelfs 21 procent na synergievoordelen.

AkzoNobel maakt woensdag voorbeurs de kwartaalcijfers bekend. Het aandeel noteerde maandag 0,3 procent lager op 82,23 euro.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

July 22, 2019 07:46 ET (11:46 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.