*

Market Talk

Beursblik: ECB wacht met bazooka tot september

woensdag 24 juli 2019 16:31

Markt wordt eerst voorbereid.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese Centrale Bank (ECB) zal de rente donderdag vermoedelijk niet verlagen maar past mogelijk wel zijn forward guidance aan om de markt hierop voor te bereiden. Dit is de verwachting van door ABM Financial News geraadpleegde economen.

"De ECB zal vermoedelijk de boodschap uit Sintra herhalen om te bevestigen dat het alle instrumenten die het heeft kan inzetten indien nodig, maar dat gebeurt nu nog niet", voorspellen economen van Bank of America Merrill Lynch.

Wel wordt de forward guidance aangepast, iets dat ook econoom Carsten Brzeski van ING onlangs voorspelde in een vooruitblik. Nadat de ECB in juni zijn guidance voor de rentes aanpaste om duidelijk te maken dat deze tot zeker half 2020 op het huidige niveau blijven, verwacht Brzeski dat een nieuwe aanpassing zal reflecteren dat de rentes ook omlaag kunnen.

Dat zou de deur naar een renteverlaging met 20 basispunten in september volledig openzetten, denken Bank of America en ING.

Of de ECB dan ook zal bekendmaken dat het weer obligaties gaat opkopen, daar zijn de economen verdeeld over. Volgens Bank of America is dat nog te vroeg en moeten de economische data in de eurozone daarvoor in de tweede jaarhelft nog een stuk slechter worden.

Brzeski denkt echter wel dat het herstarten van het kwantitatief verruimingsprogramma (QE) tot de opties behoort, omdat dit bij de vorige beleidsvergadering al werd besproken. Onlangs meldde het Duitse weekblad Der Spiegel dat de ECB uiterlijk in november weer wil starten met QE. Door de knoop over extra verruimingsmaatregelen eerder door te hakken, hoopt voorzitter Mario Draghi op een soepele overgang met zijn verwachte opvolger Christine Lagarde.

"Het herstarten van QE zou een duidelijke boodschap zijn en sterk onderstrepen dat de ECB bereid is om alles te doen wat nodig is om de inflatie en economische groei te stimuleren", aldus ING-econoom Brzeski.

De ECB kan donderdag zijn kruit mogelijk nog grotendeels droog houden door de forward guidance aan te scherpen en een aanstaande renteverlaging aan te kondigen, aldus de econoom. In dat geval volgt in september mogelijk een bazooka aan maatregelen, met een renteverlaging van 20 basispunten en de herstart van QE.

Mocht Draghi de markt verrassen en de depositorente donderdag wel met 10 basispunten verlagen vanaf het huidige niveau van -0,40 procent, dan zal de euro vermoedelijk dalen richting de 1,10 dollar. Doet de ECB niets, dan kan het muntpaar stijgen tot 1,14 dollar.

Momenteel is de kans dat de ECB de markt donderdag verrast met een kleine renteverlaging minder dan 30 procent. Toch sluit valuta-analist Bart Hordijk van Monex Europe dit niet uit, gezien de zwakke inflatiecijfers en andere economische data.

Woensdag werd dat nog maar eens bevestigd met zwakke inkoopmanagersindices uit de eurozone. In juli daalde de index naar het laagste niveau in 7 jaar en bleek de krimp in de maakindustrie daarmee nog sterker.

"De negatieve groei in de Duitse maakindustrie draagt er verder aan bij dat de vraag voor de Europese Centrale Bank niet is of het monetaire beleid verruimd gaat worden, maar wanneer", voorspelt Hordijk. En dat kan dus al donderdag omdat Draghi een verruimingsgezinde nalatenschap wil creëren die lijkt op zijn "we zullen alles doen wat nodig is"-toespraak uit 2012.

Of het nu juli of september wordt, "Draghi zal zijn post zeker verlaten met vuurwerk", verwacht econoom Brzeski van ING.

Het rentebesluit wordt donderdagmiddag om 13:45 uur bekendgemaakt. Om 14:30 uur volgt Draghi met zijn persconferentie.

De euro noteerde woensdagmiddag stabiel ten opzichte van de dollar op 1,1150.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

July 24, 2019 10:31 ET (14:31 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.