*

Market Talk

Beursblik: Vopak boekt waarschijnlijk hogere omzet en bedrijfsresultaat

maandag 29 juli 2019 17:30

Nederlands tankopslagbedrijf publiceert woensdag voorbeurs kwartaalcijfers.

(ABM FN-Dow Jones) Vopak heeft in het tweede kwartaal vermoedelijk een hoger bedrijfsresultaat, exclusief eenmalige posten, en een dito omzet geboekt. Dit verwacht analist David Kerstens van Jefferies. Het Nederlandse tankopslagbedrijf komt woensdag voorbeurs met kwartaalcijfers.

De analist voorziet een omzet van 322 miljoen euro, in vergelijking met 310 miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder. Het bedrijfsresultaat (EBITDA), exclusief eenmalige posten, zal naar verwachting volgens de nieuwe boekhoudstandaard IFRS16 206 miljoen euro bedragen. Dit is 2 procent onder de consensusverwachting van 211 miljoen euro. Volgens de oude boekhoudmethode zou het bedrijfsresultaat 194 miljoen euro bedragen, tegenover 181 miljoen euro een jaar eerder.

Het bedrijfsresultaat werd volgens de analist in het tweede kwartaal echter gedrukt door het feit dat er tijdelijk meer capaciteit niet operationeel is vanwege conversies in verband met de nieuwe regelgeving van de IMO, de internationale scheepvaartorganisatie, voor de opslag van brandstof met een zwavelgehalte van 0,5 procent. In het eerste kwartaal bedroeg de bezettingsgraad 86 procent. De analist voorziet voor het tweede kwartaal een bezettingsgraad van 85 procent, wat gelijk is aan de bezetting een jaar eerder.

Kerstens voorziet voor het resterende deel van het jaar een geleidelijk herstel van de bezettingsgraad, relatief stabiele prijzen in een concurrerende markt, verdere kostenbesparingen en een verbetering van de EBITDA-marge met 150 basispunten per jaar.

In 2020 denkt Kerstens zelfs dat de onderliggende EBITDA met 20 procent kan herstellen, mede dankzij de nieuwe capaciteit die Vopak in bedrijf neemt.

Jefferies hanteert een Houden advies met een koersdoel van 42,00 euro.

Outlook

Vopak meldde half april tijdens de presentatie van de resultaten over het eerste kwartaal goed gepositioneerd te zijn om de wereldwijde terminalportfolio te laten groeien in overeenstemming met langetermijn marktontwikkelingen en richt zich daarbij op 1 tot 3 kansen op industriële terminals en 1 tot 3 investeringsmogelijkheden voor gas in de jaren 2019 en 2020.

Het aandeel Vopak noteerde maandag op een groen Damrak vlak op 43,50 euro.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

July 29, 2019 11:30 ET (15:30 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.