*

Market Talk

Beursblik: Fed klaar voor renteverlaging

woensdag 31 juli 2019 11:16

Verlaging 25 basispunten ondanks robuuste Amerikaanse economie.

(ABM FN-Dow Jones) De Federal Reserve zal de rente woensdagavond vermoedelijk met 25 basispunten verlagen. Dit is de unanieme verwachting van economen geraadpleegd door ABM Financial News.

De bandbreedte van de federal funds rate is momenteel 2,25 tot 2,50 procent. Een renteverlaging van 25 basispunten is voor 80 procent ingeprijsd door de markt, terwijl bijna 20 procent rekent op een verlaging van zelfs 50 basispunten.

Ondanks recent sterke groeicijfers over de Amerikaanse economie en een opleving van de inflatie, zal de Fed een verlaging van 0,25 procentpunt toch doorvoeren.

"Dat is wel zeker", aldus marktanalist Stefan Koopman van Rabobank. Daarom zullen beleggers vooral kijken wat de Fed te zeggen heeft over de rest van het jaar. Rabobank rekent vooralsnog op slechts één verlaging dit jaar.

Omdat de laatste macrocijfers best in orde waren, denkt Koopman dat de Fed "niet heel scheutig" zal zijn met hints voor verdere verlagingen. De verwachte verlaging van woensdag wordt gezien als een reactie vanwege de onzekerheid rond de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China en de impact ervan op de economie.

ABN AMRO kijkt vooral naar de neutrale rente die de Fed raamt op 2,50 tot 3,00 procent, wat "een licht verruimend" monetair beleid suggereert, en mogelijk drie renteverlagingen van 25 basispunten in de komende zes tot negen maanden.

Of dat ook gebeurt, is zeer de vraag, volgens valutabroker Ebury. Zeker na de sterke groeicijfers in het afgelopen kwartaal. De Amerikaanse economie bleef met een groei van 2,1 procent in het tweede kwartaal beter liggen dan verwacht, na de sterke groei van ruim 3 procent in het eerste kwartaal.

"Al met al lijkt een Amerikaanse economie die gematigd groeit, met de meeste inflatie-indicatoren op of boven de doelen van de Fed, niet de ideale kandidaat voor aanvullende monetaire stimuleringsmaatregelen", aldus Ebury. De Fed zal zich mogelijk het meest laten leiden door de verwachte ontwikkeling van de rente, middels toekomstige dot plots. Woensdagavond wordt overigens nog geen nieuwe dot plot bekendgemaakt.

Volgens Ebury loopt de markt daarom te hard van stapel "door in de komende 12 maanden tot wel vier renteverlagingen in te prijzen."

Marktanalist David Madden van CMC Markets vraagt zich af waarom de Federal Reserve de rente momenteel überhaupt zou moeten verlagen. Afgezien van de zwakte in de maakindustrie in de VS, draait de Amerikaanse economie best goed.

"De Amerikaanse centrale bank laat zich niet sturen door economische data maar door [president] Trump", vindt Madden.

Volgens Société Générale is er voor de Fed echter geen weg meer terug nu er de afgelopen tijd zo duidelijk gehint is op een verlaging. "En de [economische] risico's zijn niet verdwenen", volgens econoom Stephen Gallagher.

De Federal Reserve maakt woensdagavond om 20:00 uur zijn rentebesluit bekend, gevolgd door een persconferentie van voorzitter Jerome Powell.

De euro noteerde woensdagochtend stabiel rond 1,1145 dollar.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

July 31, 2019 05:16 ET (09:16 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.