*

Market Talk

Beursblik: Bank of England handhaaft monetair beleid

donderdag 1 augustus 2019 10:43

Britse centrale bank volgt andere centrale banken nog niet.

(ABM FN-Dow Jones) De Bank of England zal het belangrijkste rentetarief donderdag vermoedelijk handhaven. Dit is de verwachting van door ABM Financial News geraadpleegde economen.

Daarmee blijft de rente waarschijnlijk staan op 0,75 procent, net als de afgelopen maanden. In augustus 2018 werd de belangrijkste rente in het Verenigd Koninkrijk voor het laatst verhoogd.

Economen van Goldman Sachs rekenen er niet op dat het beleidscomité van de Britse centrale bank zich voegt bij andere grote centrale banken, zoals de Amerikaanse Federal Reserve en de Europese Centrale Bank door te hinten op een aanstaande renteverlaging.

De zakenbank rekent wel op een signaal van het Monetary Policy Committee dat de rente tot nader order gehandhaafd wordt op het huidige niveau. Economen van Bank of America Merrill Lynch voorspellen dit ook. Drie maanden geleden waarschuwde voorzitter Mark Carney nog dat de marktverwachtingen voor renteverhogingen lager zijn dan waar de Bank of England op dat moment van uit ging.

Donderdag zal dat mogelijk anders zijn, aldus Bank of America, en erkent de Britse centrale bank dat de koers van de rente afhangt van wel of geen Brexit deal.

TD Securities schat de kans op een 'dovish' Bank of England in op 35 procent en een 'hawkish' boodschap op 10 procent. In het eerste geval zal de centrale bank benadrukken dat de rente beide kanten op kan. In een havik-scenario wordt meer nadruk gelegd op de stijgende inflatie boven de doelstelling van 2 procent en de noodzaak voor renteverhogingen.

Economen van Deutsche Bank rekenen op een verruimingsgezinde Bank of England vanwege de verslechterde economische outlook en de toegenomen kans op een no-deal Brexit nu Boris Johnson premier is. Het beleidscomité verlaagt vermoedelijk ook de groeiraming voor 2019, voorspelt de Duitse grootbank.

De Bank of England maakt donderdag om één uur zijn rentebesluit bekend, met daarbij de notulen van de vergadering en een nieuw inflatierapport met groeiramingen en de verwachte rente-ontwikkeling zoals de markt die inschat.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

August 01, 2019 04:43 ET (08:43 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.