*

Market Talk

Beursblik: hoe krachtig wordt bazooka ECB

dinsdag 10 september 2019 15:15

Teleurstelling is niet uitgesloten.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese Centrale Bank kondigt donderdag vermoedelijk een renteverlaging en een nieuw QE-programma aan. Dit is de verwachting van economen die door ABM Financial News zijn geraadpleegd.

Het belangrijkste rentetarief staat nu nog op 0,00 procent, terwijl de depositorente 0,40 procent negatief is en de strafrente 0,25 procent.

Rabobank gaat uit van een verlaging van de depositorente met 10 basispunten tot -0,50 procent, aldus marktanalist Stefan Koopman. "De markt sluit ook een verlaging met 20 basispunten niet uit, maar wij denken dat de ECB zijn renteverlagingen zal uitsmeren over de tijd, waarvan de eerste dus al deze week."

Daarnaast kondigt voorzitter Mario Draghi mogelijk een nieuw obligatie-opkoopprogramma aan. Rabobank houdt rekening met een omvang van 40 miljard euro per maand en een loopduur van maximaal twaalf maanden.

"Het is niet zeker of de ECB hier dan ook in oktober mee begint", aldus Koopman, wijzend op de tegenstand van ECB-bestuurders als Jens Weidmann en Klaas Knot. "Mogelijk stellen ze dit nog even uit omdat er geen unanimiteit is."

Mocht de centrale bank er inderdaad voor kiezen om een QE-programma later in te zetten, dan wordt de markt onzeker, en kan dit druk zetten op de obligatiemarkten, aldus de marktanalist.

Voor de valutamarkten zou een renteverlaging met 10 basispunten in combinatie met het uitstellen van een QE-programma tot bijvoorbeeld januari, mogelijk als teleurstellend gezien kunnen worden. "In dat geval kan de euro stijgen van het huidige niveau richting de 1,11 dollar", aldus Koopman.

Economen van Nomura rekenen ook op een verlaging van de depositorente met 10 basispunten en een aanpassing van de forward guidance voor het rentebeleid om de verruimingsgezindheid van de ECB verder te benadrukken. Ook verwachten de economen dat Draghi een nieuw obligatie-opkoopprogramma aankondigt van 30 miljard euro per maand tot zeker eind 2020, plus een tiered systeem voor de depositorente. Dit betekent dat slechts een deel van de liquiditeit van banken belast tegen het negatieve tarief.

Daarmee is Nomura ook wat conservatiever dan de markt. "De lat is hoog gelegd" en daaraan wordt mogelijk niet voldaan, aldus de marktvolgers, die ook wijzen op de eventuele reactie van de Amerikaanse president Donald Trump, die wellicht het debat over importheffingen op Europese auto's weer aanwakkert, vanwege de stimuleringsmaatregelen van de ECB.

Volgens de economen van Bank of America is het komende rentebesluit van de ECB hoe dan ook moeilijk te voorspellen. Men rekent op een renteverlaging met 20 basispunten en een klein opkoopprogramma van negen tot twaalf maanden van 30 miljard euro per maand. Morgan Stanley sorteert al voor op een mogelijke teleurstelling en verlaagt zijn verwachting voor QE van 45 miljard naar 30 miljard euro per maand, met een looptijd van tussen de negen en twaalf maanden.

Met een verwachte renteverlaging en een nieuw opkoopprogramma, doemt ook de discussie over de effectiviteit weer op over dergelijke maatregelen. Vermogensbeheerder Andrew Bosomworth van Pimco in Duitsland stelt in een analyse dat de ECB alle mogelijke monetaire beleidsinstrumenten heeft ingezet en dat de eurozone zich moet richten op een verbetering van het begrotingsbeleid van de lidstaten, iets waar Draghi al jaren op hamert.

Volgens de marktkenner kent een monetair beleid dat zich richt op voortdurend lagere rentes meer nadelen dan voordelen, en daarom adviseert hij tegen verdere renteverlagingen.

Het rentebesluit van de ECB wordt donderdag bekendgemaakt om 13:45 uur, gevolgd door de toelichting van voorzitter Draghi en nieuwe economische ramingen om 14:30 uur.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

September 10, 2019 09:15 ET (13:15 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.