*

Market Talk

Beursblik: Draghi zet de tuinslang aan

donderdag 12 september 2019 15:10

QE zonder einddatum wordt volgens Rabobank als zeer 'dovish' opgevat.

(ABM FN-Dow Jones) Het pakket stimuleringsmaatregelen dat de Europese Centrale Bank donderdag heeft aangekondigd was zoals verwacht gevarieerd, maar de uiteindelijke inhoud bleek toch een verrassing. Dat stelde marktanalist Bas van Geffen van Rabobank in een reactie op het nieuws.

Vooral het nieuwe opkoopprogramma of QE bevatte een onverwacht element: de ECB gaat weer maandelijks obligaties opkopen, maar verbond daar geen einddatum aan.

"Het bedrag van 20 miljard euro per maand was in eerste instantie teleurstellend", aldus Van Geffen. "Maar het feit dat er geen einddatum aan zit wordt als erg 'dovish' gezien."

Daar komt bij dat de ECB verwacht door te gaan met opkopen tot vlak voor de eerste renteverhoging. "Dit maakt het terugdraaien van de aankopen lastiger dan voorheen, omdat dat ook direct een sterker signaal over een renteverhoging geeft."

Al met al betekent de QE met een open einde dat de markt verwacht dat deze monetaire verruiming nog wel even door zal gaan, aangezien er voorlopig nog geen renteverhogingen worden ingeprijsd.

Wat dat betreft presenteert Draghi geen bazooka en ook geen waterpistool, maar zet hij eerder de tuinslang aan, concludeerde van Geffen. Die raakt immers ook niet leeg.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

September 12, 2019 09:10 ET (13:10 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.