beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Vermogensgroei? Laat je geld voor je werken

Advertorial

Vermogensgroei? Laat je geld voor je werken

Charlie Munger, de steenrijke zakenpartner van Warren Buffet, zei eens dat die eerste ton vergaren het moeilijkst is: "Het maakt me niet uit wat je ervoor doet. Of je nu iedere dag overal lopend heen gaat of nooit meer iets eet zonder korting: vind een manier om je handen te krijgen op die eerste $ 100.000. Daarna wordt het veel makkelijker."

En Munger kan het weten: hij schraapte uiteindelijk zo'n € 1,7 miljard bij elkaar. Maar wat bedoelt hij nou precies met "daarna wordt het veel makkelijker"?

Geld maakt geld…

Geld 'maken' met € 100.000 is makkelijker dan met bijvoorbeeld € 1.000. Dit komt omdat je absolute rendement altijd hoger is met een groter bedrag. Stel je investeert € 1.000 tegen een rendement van 4% en laat dit 10 jaar staan. Dan levert dat je aan het einde van de rit € 1.480 op. Je winst is dan € 480. Maar als je € 100.000 investeert tegen een rendement van 4% en dit ook 10 jaar laat staan dan heb je uiteindelijk € 148.024. Je winst is dan € 48.024. Bij een hogere investering, is je opbrengst in euro's ook hoger. Logisch toch? Vergeet niet dat je risico ook hoger is.

Rente-op-rente effect

Het effect van rente-op-rente (of rendement-op-rendement) heeft ook invloed op de groei van je vermogen. Zonder dat je hier iets voor hoeft te doen. Albert Einstein noemde dit het achtste wereldwonder.

...maar hoe maak je geld?

Nu weet je waarom het met veel geld makkelijker is om geld te maken dan met weinig geld. Rest nog de vraag: hoe doe je dat dan? We geven graag de volgende tips:

1. Spaar genoeg maar niet te veel

Spaargeld waar je zo bij kunt, is belangrijk. Je hebt het nodig om onverwachte kosten te betalen zoals hoge zorgkosten of een kapotte wasmachine of auto. Maar je wilt niet te veel geld op een spaarrekening hebben staan. Enerzijds omdat je er dan belasting over moet betalen (bij meer dan € 100.000) en anderzijds omdat de rente historisch laag is. Zelfs lager dan de inflatie. Hierdoor wordt je spaargeld minder waard.

Dus hoeveel spaargeld is genoeg? Dit bereken je gemakkelijk met de BufferBerekenaar van het Nibud. Die bepaalt aan de hand van vragen over je huidige situatie wat een gepast bedrag op je spaarrekening is. Ben je ondernemer/zzp'er? Denk dan na over de extra financiële risico's die je loopt. Neem dit mee bij het bepalen van de hoogte van je buffer.

2. Investeer

Om je geld te laten groeien, moet je het investeren. Dit kun je doen in tastbare zaken zoals bijvoorbeeld vastgoed. Meestal heb je hiervoor meer vermogen dan € 100.000 nodig. Maar je kunt natuurlijk ook kleiner beginnen, met bijvoorbeeld een garagebox.

Let op: voor het investeren in vastgoed moet je enige kennis van zaken hebben. Bijvoorbeeld van de locatie, kosten en/of potentiële opbrengsten.

Je kunt je geld ook investeren in ondernemingen van anderen. Dit kan bijvoorbeeld door via crowdfunding geld te lenen aan een startup waar je in gelooft. Of door via de beurs te investeren in aandelen van bedrijven. Het voordeel van deze manier van investeren is dat je met een klein bedrag kan instappen en je investeringen beter kan spreiden. Dit zorgt voor een lager risico. Een deel van je investeringen doet het misschien heel goed, een ander deel minder goed. Op de lange termijn levert een goed gespreide portefeuille in de meeste gevallen meer rendement op dan geld op je spaarrekening zetten.

Ook zou je als doel kunnen hebben om eerder met pensioen te gaan. Daarvoor is het ook belangrijk om een groter vermogen te hebben zodat je in de eerder gestopte jaren nog wel geld te besteden hebt om uit te geven. Wat je doelvermogen is en hoe je het doel haalt kan Evi van Lanschot je in coachen.

3. Besteed tijd aan je geld

DataPoints, een bureau dat vermogensopbouw onderzoekt, onderzocht hoe miljonairs beleggen. Wat blijkt? Miljonair-beleggers besteden gemiddeld 10,5 uur per maand aan de studie en planning van hun toekomstige beleggingen. Heb jij niet zoveel tijd? Je kunt dit ook voor je laten doen, door voor vermogensbeheer te kiezen.

Ontvang dagelijks koop- en verkoopsignalen > met de technische analyse van TostramsPlus500

Aandelenadviezen van IEX.nl

 1. Premium
 2. Premium
 3. Premium
 4. Premium
 5. Premium
  Knappe prestatie Pharming 27 mrt | Analyse en Advies

Technische analyses van Tostrams.nl

 1. Premium
  Portefeuille update Europa: Twee verkopen 20 mrt | Portefeuilles updates
 2. Premium
  Flow Traders profiteert van volatiliteit 16 mrt | Lange termijn adviezen
 3. Premium
  Alfen krijgt weer energie 22 mrt | Trades
 4. Premium
 5. Premium
  ASMI zet de weerstand onder druk 27 mrt | Lange termijn adviezen