Advertorial

Vermogensgroei? Laat je geld voor je werken

Charlie Munger, de steenrijke zakenpartner van Warren Buffet, zei eens dat die eerste ton vergaren het moeilijkst is: “Het maakt me niet uit wat je ervoor doet. Of je nu iedere dag overal lopend heen gaat of nooit meer iets eet zonder korting: vind een manier om je handen te krijgen op die eerste $ 100.000. Daarna wordt het veel makkelijker.”

En Munger kan het weten: hij schraapte uiteindelijk zo’n € 1,7 miljard bij elkaar. Maar wat bedoelt hij nou precies met “daarna wordt het veel makkelijker”?

Geld maakt geld…
Geld ‘maken’ met € 100.000 is makkelijker dan met bijvoorbeeld € 1.000. Dit komt omdat je absolute rendement altijd hoger is met een groter bedrag. Stel je investeert € 1.000 tegen een rendement van 4% en laat dit 10 jaar staan. Dan levert dat je aan het einde van de rit € 1.480 op. Je winst is dan € 480. Maar als je € 100.000 investeert tegen een rendement van 4% en dit ook 10 jaar laat staan dan heb je uiteindelijk € 148.024. Je winst is dan € 48.024. Bij een hogere investering, is je opbrengst in euro’s ook hoger. Logisch toch? Vergeet niet dat je risico ook hoger is.

Rente-op-rente effect
Het effect van rente-op-rente (of rendement-op-rendement) heeft ook invloed op de groei van je vermogen. Zonder dat je hier iets voor hoeft te doen. Albert Einstein noemde dit het achtste wereldwonder.

… maar hoe maak je geld?
Nu weet je waarom het met veel geld makkelijker is om geld te maken dan met weinig geld. Rest nog de vraag: hoe doe je dat dan? We geven graag de volgende tips:

1. Spaar genoeg maar niet te veel
Spaargeld waar je zo bij kunt, is belangrijk. Je hebt het nodig om onverwachte kosten te betalen zoals hoge zorgkosten of een kapotte wasmachine of auto. Maar je wilt niet te veel geld op een spaarrekening hebben staan. Enerzijds omdat je er dan belasting over moet betalen (bij meer dan € 100.000) en anderzijds omdat de rente historisch laag is. Zelfs lager dan de inflatie. Hierdoor wordt je spaargeld minder waard.

Dus hoeveel spaargeld is genoeg? Dit bereken je gemakkelijk met de BufferBerekenaar van het Nibud. Die bepaalt aan de hand van vragen over je huidige situatie wat een gepast bedrag op je spaarrekening is. Ben je ondernemer/zzp’er? Denk dan na over de extra financiële risico’s die je loopt. Neem dit mee bij het bepalen van de hoogte van je buffer.

2. Investeer
Om je geld te laten groeien, moet je het investeren. Dit kun je doen in tastbare zaken zoals bijvoorbeeld vastgoed. Meestal heb je hiervoor meer vermogen dan € 100.000 nodig. Maar je kunt natuurlijk ook kleiner beginnen, met bijvoorbeeld een garagebox.

Let op: voor het investeren in vastgoed moet je enige kennis van zaken hebben. Bijvoorbeeld van de locatie, kosten en/of potentiële opbrengsten.

Je kunt je geld ook investeren in ondernemingen van anderen. Dit kan bijvoorbeeld door via crowdfunding geld te lenen aan een startup waar je in gelooft. Of door via de beurs te investeren in aandelen van bedrijven. Het voordeel van deze manier van investeren is dat je met een klein bedrag kan instappen en je investeringen beter kan spreiden. Dit zorgt voor een lager risico. Een deel van je investeringen doet het misschien heel goed, een ander deel minder goed. Op de lange termijn levert een goed gespreide portefeuille in de meeste gevallen meer rendement op dan geld op je spaarrekening zetten.

3. Besteed tijd aan je geld
DataPoints, een bureau dat vermogensopbouw onderzoekt, onderzocht hoe miljonairs beleggen. Wat blijkt? Miljonair-beleggers besteden gemiddeld 10,5 uur per maand aan de studie en planning van hun toekomstige beleggingen. Heb jij niet zoveel tijd? Je kunt dit ook voor je laten doen, door voor vermogensbeheer te kiezen.

 

Belangrijke informatie

Van Lanschot NV is als bank geregistreerd in het Wft-register en staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank N.V. (DNB), Postbus 98 1000 AB Amsterdam, en de Autoriteit Financiële Markten (AFM), Postbus 11723 1001 GS Amsterdam.

Van Lanschot NV kan optreden als aanbieder van betaal-, spaar- en kredietproducten, als bemiddelaar van verzekeringsproducten en als aanbieder en/of uitvoerder van beleggingsdiensten.