beurs.nl

monitor icon Market Monitor

Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken

Europa

AEX
Euronext Amsterdam
BRU
Euronext Brussels
PSE
Euronext Paris
LIS
Euronext Lissabon
CHX
CBOE Europe, grote(re) EU aandelen
NAV
Investment Funds (NAV)

Noord-Amerika

NYS
New York Stock Exchange
OTC
CBOE BZX Exchange (US)
TSE
Toronto Stock Exchange

Kunt u een instrument niet vinden?

Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code.

Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze.

Waar vind ik die ISIN code?

Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'.

Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.

Omgaan met marktvolatiliteit

Advertorial

Omgaan met marktvolatiliteit

De door de pandemie veroorzaakte marktturbulentie in de eerste helft van 2020 boezemde veel beleggers angst in. De neergang van de aandelenmarkt en de hevige volatiliteit stelden zelfs de meest doorgewinterde beleggers op de proef. Het jaar is nog niet voorbij – en niemand kan voorspellen wat de rest van 2020 in petto heeft. Een heldere blik op marktvolatiliteit – wat het is, de mogelijk verrassende voordelen ervan en hoe u ermee om kunt gaan – kan u echter helpen om toekomstige marktturbulentie te weerstaan en gedisciplineerd te blijven in volatiele tijden, en tegelijkertijd op koers te blijven om uw financiële doelstellingen voor de lange termijn te halen.

Wat is marktvolatiliteit?
Over het algemeen wordt volatiliteit geassocieerd met de mate waarin de prijs van een actief afwijkt van de gemiddelde prijs. Dit kan gelden voor een algemene aandelenindex, maar ook voor één specifiek aandeel. Neem het volgende voorbeeld voor afzonderlijke aandelen:

  • De prijs van aandeel A steeg in één jaar tijd van USD 100 naar USD 150, en gedurende dat jaar lag de dagelijkse stijging of daling nooit boven de USD 1.
  • De prijs van aandeel B steeg in één jaar tijd eveneens van USD 100 naar USD 150, maar ondervond talloze prijsschommelingen van USD 5 of meer per dag.

Wij zouden zeggen dat aandeel B volatieler was dan aandeel A. Beide aandelen hadden uiteindelijk hetzelfde rendement over dezelfde aanhoudperiode, maar beleggers vonden het wellicht moeilijker om aandeel B aan te houden vanwege de koersschommelingen.

Waar sommige beleggingen gepaard gaan met een hoge volatiliteit, maar ook met een hoger rendement, hebben andere een hoge volatiliteit én een ondermaats rendement. Hoewel inzicht in de volatiliteitskenmerken van verschillende beleggingen kan nuttig zijn, om een samenhangende portefeuillebeheerstrategie te ontwikkelen denken wij dat het belangrijk is om een belegging niet enkel te beoordelen op volatiliteit.

Volatiliteit op zich zegt niet zoveel: het zegt niet waar we ons in de marktcyclus bevinden en het voorspelt geen toekomstige koersontwikkelingen. Recente volatiliteit wil evenmin zeggen dat deze voortgezet wordt in de toekomst, een veel gemaakte denkfout die bekend staat als 'actualiteitsdenken', waarbij we recente marktomstandigheden projecteren naar de toekomst. Het begin van een bullmarkt – een langdurige periode waarin aandelenkoersen over de hele linie stijgen –  kan met hevige volatiliteit gepaard gaan doordat beleggers volharden in hun pessimisme uit de bearmarkt. Maar die volatiliteit mag er niet toe leiden dat u uw beleggingsdoelstellingen op lange termijn uit het oog verliest. Ondanks de hevige volatiliteit gaat het begin van bullmarkten van oudsher namelijk gepaard met riante rendementen – vergelijkbaar met wat we momenteel zien bij het aanhoudende marktherstel.

Volatiliteit kan positief zijn
Volatiliteit is een afwijking van het gemiddelde, maar deze afwijkingen kunnen zowel positief als negatief zijn. Stel: de koers van een aandeel stijgt of daalt met niet meer dan 1%. Dan vertoont het aandeel plots meerdere dagen koersstijgingen van 2%. Goed nieuws voor beleggers, toch? Beleggers mogen dan blij zijn met deze stijgingen van 2%, ze duiden evenwel op verhoogde volatiliteit. Sommige beleggers zien volatiliteit steevast als iets negatiefs, maar vergeet niet dat deze grote opwaartse marktbewegingen, die veel beleggers toejuichen, volatiliteit in actie zijn.

Beleggers moeten beseffen dat marktvolatiliteit de prijs is die je betaalt voor het hogere langetermijnrendement van aandelen. Door te kiezen voor een waardevast actief, zoals contanten, kunnen beleggers even op zeker spelen. Maar als ze dat over een lange periode doen, wat voor rendement kunnen ze dan verwachten ten opzichte van obligaties of aandelen? Hoewel minder volatiele beleggingsalternatieven emotioneel aantrekkelijk lijken, hebt u op lange termijn wellicht meer groei nodig om uw doelen te realiseren; dus zou u er wellicht goed aan doen minder emotioneel te reageren op marktturbulentie, zodat u de voordelen van volatiliteit op de lange termijn kunt benutten.

Tot slot is volatiliteit een normaal gegeven, zelfs tijdens bullmarkten. Marktcorrecties – forse, kortstondige dalingen van circa -10% tot -20% – komen regelmatig voor en zijn onmogelijk te voorspellen; vaak worden ze veroorzaakt door ongegronde angsten van beleggers en niet door economische fundamentals. Als u wilt profiteren van het hoge rendement van bullmarkten, moet u waarschijnlijk leren om te gaan met volatiliteit.

Bestand zijn tegen marktvolatiliteit
De marktvolatiliteit in 2020 maakt het er niet makkelijker op, maar het is cruciaal dat beleggers zich blijven concentreren op hun financiële langetermijndoelstellingen bij het nemen van portefeuillebeslissingen. Uw langetermijndoelstellingen, of het nu gaat om het financieren van een onbezorgde oude dag, reizen, een oude hobby weer oppakken of een nieuwe hobby beginnen, zijn waarschijnlijk niet veel veranderd sinds het begin van het jaar. Als u vóór de marktvolatiliteit van 2020 vermogensgroei op lange termijn nodig had om uw doelen te bereiken, hebt u deze groei de komende tijd ook nog nodig. Wanneer u impulsieve wijzigingen aanbrengt in uw beleggingsstrategie op basis van een kortstondige periode van hevige volatiliteit, komt uw langetermijnplan wellicht in gevaar.

Behalve gefocust blijven op de lange termijn is het van belang dat u uw emoties gescheiden houdt van uw beleggingsbeslissingen. Geld verliezen is geen prettig vooruitzicht. Beleggen is niet altijd intuïtief, en emoties zetten u vaak op het verkeerde been. Inzicht verwerven in uw neigingen of emotionele reacties kan helpen om veel voorkomende fouten te vermijden. 2020 is in veel opzichten een uniek jaar, maar wij denken dat de bearmarkt van dit jaar op dezelfde manier de geschiedenisboeken zal ingaan als andere forse dalingen die zich tijdens een over het algemeen stijgende markttrend hebben voorgedaan.

Voor beleggers is het niet eenvoudig hun emoties in bedwang te houden en objectief te blijven. In de praktijk zijn zelfs ervaren beleggers soms overgeleverd aan kortetermijndenken, angsten en irrationele neigingen. Samenwerken met een betrouwbare financieel adviseur kan dan uitkomst bieden. Een adviseur kan u niet alleen helpen de geschikte beleggingen te vinden om uw langetermijndoelen te bereiken, maar kan u ook steunen en begeleiden in tijden van volatiliteit, wanneer het pad naar uw doelstellingen bezaaid raakt met hobbels.

Samenvattend:
Dit is een moeilijk jaar geweest. De COVID-19-pandemie is een wereldwijde tragedie die het financiële, fysieke en emotionele welzijn van talloze mensen over de hele wereld heeft aangetast. Maar wat uw financiële welzijn op de lange termijn betreft, kan het riskant zijn uw portefeuillebeslissingen uitsluitend te baseren op de marktvolatiliteit van 2020. Wanneer u nu en in de toekomst geconfronteerd wordt met marktvolatiliteit, herinner uzelf er dan aan dat marktturbulentie een normaal gegeven is. Het is de prijs die u als belegger betaalt om belangrijke financiële doelstellingen op lange termijn te verwezenlijken.

Fisher Investments Nederland is de handelsnaam die wordt gebruikt door de vestiging van Fisher Investments Luxembourg, Sàrl in Nederland (“Fisher Investments Nederland”). Fisher Investments Nederland is geregistreerd in het handelsregister van de Nederlandse Kamer van Koophandel met het ondernemingsnummer 75045486. Als de Nederlandse tak van Fisher Investments Luxembourg, Sàrl, staat Fisher Investments Nederland onder het toezicht van de Commission de Surveillance du Secteur Financier (“CSSF”) en is geregistreerd bij de Nederlandse Autoriteit Financiële markten.

Dit document bevat de algemene visie van Fisher Investments Nederland en Fisher Investments Europe en dient niet te worden beschouwd als persoonlijk beleggings- of belastingadvies of als een afspiegeling van de prestaties van cliënten. Er wordt niet gegarandeerd dat Fisher Investments Nederland of Fisher Investments Europe deze visie zullen handhaven. Deze kan immers veranderen op grond van nieuwe informatie, analyses of heroverweging. Niets in dit document is als aanbeveling of prognose van marktomstandigheden bedoeld. Het is eerder bedoeld om een standpunt weer te geven. De huidige en toekomstige markten kunnen sterk afwijken van de hier geschetste markten. Bovendien worden geen garanties gegeven met betrekking tot de nauwkeurigheid van eventuele aannames gemaakt in illustraties in dit document. Beleggen op de financiële markten brengt een risico van verlies met zich mee en er is geen garantie dat het belegde kapitaal geheel of gedeeltelijk terugbetaald zal worden. Rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor toekomstige rendementen en geven daar geen betrouwbare indicatie van. De waarde en opbrengst van de beleggingen volgen de schommelingen van de wereldwijde aandelenmarkten en van de internationale wisselkoersen.

BESTEL HIER UW TICKETS VOOR DE IEX BELEGGERSDAG > EEN DAG VOL INSPIRERENDE SPREKERS EN KOOPTIPS!

Aandelenadviezen van IEX.nl

  1. Premium
    Tijd om het aandeel Adyen op te vissen? 30 apr | Analyse en Advies
  2. Premium
  3. Premium
  4. Premium
  5. Premium

Technische analyses van Tostrams.nl

  1. Premium
    Risico verkleinen bij NN Group 26 apr | Lange termijn adviezen
  2. Premium
    Nieuwe kansen bij ASML 06 mei | Lange termijn adviezen
  3. Premium
  4. Premium
    ASMI breekt uit 08 mei | Trades
  5. Premium
    Philips schiet omhoog na schikking 29 apr | Lange termijn adviezen